Leser med stor innteresse alle svar du gir om rå bein etc. Ser du anbefaler halvkokte egg i tillegg i div. dietter. Hvorfor skal eggene være halvkokt, når de spiser annen mat rå? Er det uheldig å gi rå egg, eller har det med opptaket og gjøre?
Lone
Leser med stor innteresse alle svar du gir om rå bein etc. Ser du anbefaler halvkokte egg i tillegg i div. dietter. Hvorfor skal eggene være halvkokt, når de spiser annen mat rå? Er det uheldig å gi rå egg, eller har det med opptaket og gjøre?
Lone
Det er to ting med egg. Det ene er at det er et stoff i rå eggehvite som i noen ytterst sjeldne tilfeller kan være skadelig for hunder. Det andre er at eggehviten har lav fordøyelighet rå, mens den har høy fordøyelighet kokt. Ved rå eggehvite kommer rundt to tredjedeler ut i avføringa ufordøyd. Mens kokt eggehvite fordøyes godt, hele 85 prosent nyttiggjøres av hundekroppen.
En annen sak er at eggeplomma har det akkurat motsatt. Der blir viktige aminosyrer og fettsyrer ødelagt av koking. Fordøyeligheten går ned, vitaminer brytes i stykker.
I en perfekt verden er altså eggehviten kokt, mens eggeplomma er rå. Rent praktisk gidder vi vel ikke dette, og da kan et greit kompromiss være bløtkoking: Eggehviten gjøres fordøyelig uten at eggeplomma ødelegges.
Selvfølgelig går det også helt nydelig å gi egg rått. Reven spiser mye egg, og taper ikke på det. Plommen er dessuten den viktigste og mest enestående delen av egget sett fra et ernæringssynspunkt, og den er best rå.
Jan Vidar Dahle