Skal skaffe meg mellompuddel. Den kommende mor har hd grad C. Faren er hd-fri. Det er nesten bare hd A og B i slekta (på de som jeg vet om). På dyrebutikken der jeg handler, sa de at de ikke ville brydd seg om det, de kjenner også denne oppdretterens «linjer» og har kun positiv erfaring. De sa at grad C neppe vil ha noen betydning for hunden. Jeg synes det er vanskelig å spørre oppdretteren om dette, for vi har alltid fått friske og sunne hunder fra vedkommende og vil ikke vise «mistillit». Har du noen råd?
HD grad C
Svar fra Veterinær Cecilie Strømstad
Hei!
Jeg synes ikke du skal være redd for å stille spørsmål til oppdretter – det er da du får de beste svarene som gjør at du kan gjøre rett valg for deg! Oppdretter vil sikkert se på det som interesse, og ikke som mistillit!
For å vite om det er noe man skal bekymre seg for med HD C, må man se på helhete.
Først rasen – hvor mange hunder er undersøkt, og hvor mange av dem har HD? På Dogweb finner jeg at det er 236 HD resultater registrert, og at ca 16% av hundene i rasen er røntget. Da er status i rasen som helhet ganske usikker, men av de som er røntget har ca 30% HD.
Så må man se på familien til denne hunden – hvordan er resten av familien? Kullsøsken – er de røntget, og hvilke status har de? Halvsøsken etter tispens mor og far – hvordan er deres status? Har mor hatt valper før? Hvordan er deres status? Så må man stille alle de samme spørsmålene om hannhunden. HD er en egenskap som styres av flere gener, og da får man sikrere informasjon om tispens status jo mer man vet om slekta rundt (og ikke bare hundene bakover i stamtavlen).
Så må man se på andre helseproblemer som finnes i rasen, hvor høy frekvens har de, og hvordan er tispens status i denne sammenhengen? Hannhundens status? Det er dumt å få valp etter en tispe med HD som OGSÅ kan gi avkommene arvelige øyelidelser!
Nettopp fordi dette er så kompleks, synes jeg du skal spørre oppdretter. Så får du svar på alle spørsmålene jeg har stilt over (håper jeg) og du får vite hvorfor denne hunden blir brukt i avl til tross for at hun har en arvelig defekt! Noen ganger må man velge bort det minste ondet når man velger avlsdyr!
Hilsen fra Cecilie Strømstad
AlternatiVet
Dyreklinikken for hund og katt
www.alternativetdyreklinikk.no