I foregående spm ga du meg råd om hvor jeg kunne få tak i slakt osv. På nærbutikken fikk jeg det de kaller for sagkapp. Altså det som blir liggende rundt saga når de deler opp slakt. Jeg blandet dette halvt om halvt med tørrfor og hunden elsket det. Men sagkapp, er ikke det bare oppmalte ben? Er det bra?
Veterinærene som svarer i denne spalten sier man skal holde seg langt unna ben til hunden, heller bruke tyggebein osv.
Du nevnte dette med hunderaser som ikke lengre er friske pga avl. Boxer er rasen jeg har erfaring med siden barneårene. Den kan jo ikke beskyldes for å være blant de friskeste rasene. Men veterinærer påstår at den de siste årene er blitt atskillig friskere enn tidligere, og at den nå ikke er mer utsatt for sykdommer enn de fleste andre hunderaser.
Takk for mange gode svar i spalten din!
Hilsen Kristin
Hei igjen!
Svar fra Jan Vidar Dahle
At det fins veterinærer som anbefaler kunstige tyggebein framfor ekte rå bein, det er uhyggelig å tenke på. Selv har jeg aldri pratet direkte med en veterinær med disse litt sære synspunktene, men jeg vet at de eksisterer. I lang tid har vi hatt en veterinær her på canis som har anbefalt rå kjøttfulle bein i steden for tørrfôr. Med andre ord er ikke dette et spørsmål med fasitsvar fra veterinærstudiet. Og for all del, litt uenighet må vi tåle: Det er alltid noe å lære av hundefolk og veterinærer, bare man forsøker å forstå deres motiver på en positiv måte. Vi vet for eksempel at mange veterinærer må behandle hunder som har fått kokte bein sittende fast i fordøyelsessystemet. Kokte bein er en uting. Og i noen meget sjeldne tilfeller kan selv rå bein ha skapt problemer, hva vet jeg, og da syns noen veterinærer det er tryggest å fraråde all bruk av bein som hundefôr. Men altså, du har mange veterinærer med deg om du serverer hunden din rå, kjøttfulle bein. Hunder har levd av denne kosten i tusener av år, og i hundretusener av år før det også, som viltlevende dyr. Faktisk er hele hundens fordøyelsessystem, tenner og kjeve spesialtilpasset nettopp rå, kjøttfulle bein. Overfor mine egne 13 hunder tar jeg hensyn til dette, og uhell med bein har jeg ikke sett. «Uhell» med tørrfôr har vi derimot mange eksempler på: Fordøyelsesbesvær, pelsproblemer, allergier osv.. Og uhell med de ofte salmonellainfiserte kunstige tyggebeinene fins det også eksepler på, uten at jeg vil la være å bruke dem de gangene jeg går tom for rå, kjøttfulle bein.
Men heldigvis er det du som bestemmer over din hund.
Sagkapp er restene som legger seg i kjøttsager etter oppkapping av frossent kjøtt. Her er det mest kjøttmel, men også beinmel. Et fôr som ikke overgås av noe! Blander du i et lettkokt egg her, og eventuelt bittelitt tørrfôr eller litt velkokt ris eller havregrøt, så tror jeg vi snakker om det perfekte hundefôr. Særlig om sagkappet er etter varierte kjøttyper, både fra fettrikt sauekjøtt og annet kjøtt. Hadde jeg personlig fått tak i sagkapp i store nok mengder og til forsvarlig pris, så hadde hundene mine måtte ta farvel med sin siste tørrfôrkule på flekken. (Så mange tørrfôrkulene har de heller aldri fortært, siden de mest av alt får rått kjøtt og rå bein.
Det du forteller om at boxeren er i ferd med å bli sunnere får vi håpe er rett. Det er trist at vi vi mennesker avler fram fysiske og psykiske krøplinger av noen kjæledyr for vår fornøyelses skyld. Raseavl og hundeutstillinger ble nok ikke oppfunnet av en hund…
Jan Vidar Dahle