Hej Jan
Jeg læste engang en artikel du havde skrevet om at gå med kløv, den lå på hjemmesiden www.1000turtips.no, men nu kan jeg ikke finde hjemmesiden eller artiklen igen, eksisterer hjemmesiden fortsat?
Jeg håber på at høre fra dig,
Med venlig hilsen
Nanna Lise Vester
Svar fra Jan Vidar Dahle
Dessverre drives ikke den internettsiden mer. Men innholdet om kløvbæring med hund kan jeg gjengi her:
Kløving kan være en fabelaktig aktivitet både for deg og hunden, og er ideelt for den som har en til tre hunder. Det er lett å lære hunden å bære kløv. Utstyret som kreves er rett og slett en kløv beregnet for hund. Flere gode modeller er å få kjøpt. Du kan også sy kløvsekken sjøl.
Pass bare på at kløven er velbalansert og at den ikke gnager noe sted eller hindrer bevegelsene. Særlig viktig er det at kløven bæres langt framme, nær nakken og over frambeina. Når kløven pakkes bør de tyngste tingene ligge fremst. Og kløvsekkene må spennes litt ut fra hundekroppen,fra hundens boger (overarmer) for å gi frie frambeinsbevegelser.
Den mest hensiktsmessige måten å føre en kløvhund på er å la den gå i kobbel festet til halsbåndet, foran deg. Hunden må lære å ikke trekke for hardt i båndet. I nedoverbakker festes kobbelet bakerst på kløven, for å holde litt igjen når den presser mot hundenakken. Du kan også bruke et langt kobbel med klipskrok i begge ender, og feste én ende i halsbåndet og én bak på kløven. Dette kobbelet holder du omtrent på midten, sånn at du kan holde mot halsbåndet på flater og oppover, og mot kløven når det går nedover. Pass uansett på at halsbåndet ikke ligger og gnager under halsreima på kløven.
Når hunden er mellom seks og åtte måneder gammel kan den tilvennes kløven. Start med omtrent 1/8 av hundens vekt, gjerne i form av klær, slik at kløvsekkene fylles skikkelig. Etter hvert som hunden kommer i form kan vekta i kløven økes opp til 1/3 av kroppsvekten. Men hunden bør være utvokst før den kan bære kløv på lange turer.
Vær sikker på at kløven alltid er nøye balansert. Det må være nøyaktig like mye i de to kløvsekkene, for at hunden skal kunne bære behagelig.
Før du drar på lengre turer bør kløvhunden være i god form og ha herdete poter. Ta med potesokker av den typen hundekjørere bruker, i tilfelle hunden får problemer.
Regn med at en hardtarbeidende kløvhund trenger mer energi enn den har behov for til vanlig. Tørrfôr med minst 20 prosent fett fungerer bra om sommeren, kanskje tilsatt litt ekstra fett eller et bløtkokt egg daglig. En middels til stor kløvhund som går langt greier seg som regel med dagsrasjoner på opp mot et halvt kilo tørrfôr av høy kvalitet.
Ved kløving er det som nevnt viktig at kløvposene på hver side er praktisk talt på grammet like tunge. Jeg har alltid med en liten fiskevekt på barmarksturene, for å sikre vektbalansen.
Noen sier at hunden kan bære opp mot halvparten av vekten sin på langtur. Dette gjelder i så fall bare små og middels store hunder. Nøy deg heller med en tredjedel, og da kun om hunden er veltrent og vant med kløv. Ikke det at hunden nødvendigvis får problemer med ei tyngre bør, det er bare det at den lett pådrar seg rygg- og leddlidelser dersom den må slite med for tunge kløvtasker i ungdommen.
Når hunden bærer kløv må den holdes under kontroll. En svømmetur i strømmen på egenhånd kan ende galt med en tung kløv på ryggen. Det er heller ikke artig om hunden blir borte, og kanskje blir hengende fast i krattskogen. I beste fall kommer den tilbake uten kløv. Dessuten, kløving drives helst om sommeren, i båndtvangtiden. Respekter dette.
Vær oppmerksom på at en våt kløv gnager mot hundens rygg. Kløven vil også gnage når hundepelsen er våt. Dette gjelder både tynn- og tykkpelsede hunder. Du bør ikke belaste hunden mye når kløven eller pelsen er våt.
Uansett årstid anbefaler jeg varmt å benytte hundekjørerbelte med åpen krok. Hundekjørerbeltet er ypperlig til å henge kniven i, og du får armene fri og kan holde hunden igjen med din egen kroppsvekt. Ved å sy på ringer på sidene av hundekjørerbeltet, og kanskje lage festehull og hemper også, så har du alltid et sted å feste kikkert, kompaktkamera, fiskehåv, brillefutteral, votter, patronfutteral osv. Dessuten får du festepunkter om du skal trekke pulk. Det er ikke bare ved hundekjøring og kløving at et realt hundekjørerbelte av lær kommer til nytte.
Jan Vidar Dahle