Å holde apportbukken riktig…

Hei!

Jeg har nettopp gått til innkjøp av en apportbukk (treapport, 400 g) til min flat coat-tispe på 5 år. Vi trener egentlig ikke LP, og har ingen ambisjoner på det feltet, men vi synes det er gøy å trene og jeg ønsker at hun skal lære mange øvelser. Det er derfor egentlig ikke «nødvendig» å lære henne dette ordentlig, men jeg synes det er gøy å trene det inn.

Hun elsker å holde ting i munnen og å apportere. Hun er en «racer» til å apportere dummyer, baller og andre ting både i trenings- og lekesituasjoner. Men med apportbukken møtte vi på et problem som jeg hadde tenkte kunne komme. Når hun skal plukke opp apportbukken fra bakken, griper hun den firkantede klossen på apporten og ikke «pinnen» som hun egentlig skulle ha holdt i. Resultatet er at hun holder klossen på apporten med to tenner; ei hjørnetann oppe og ei hjørnetann nede. Apportbukken dingler frem og tilbake når hun begynner å løpe med den, og nakken og kroppen skjener etter. Ikke spesielt elegant, med andre ord!

Når jeg rekker frem apporten til henne og hun skal holde den fast, holder hun godt fast akkurat der hun skal holde den. Jeg har derfor prøvd å shape frem selve «plukke-opp-momentet» ved å holde den lenger og lenger ned mot bakken, helt til den til slutt ligger på bakken. Det går fint, men når hun skal plukke den opp helt selvstendig, går hun tilbake til den samme gamle, klønete metoden.

Har du noen tips for hvordan jeg kan lære henne å plukke den opp ordentlig?

Hilsen Anne Lise 🙂

Svar fra Marianne Tønseth

Hei 🙂
Så flott at du har lyst til å lære hunden din å apportere selv om det bare er for gøy! Husk at det er like kjekt for hunden din å lære det skikkelig selv om det ikke er så nøye for deg 🙂
For at hunden ikke skal bite på klossene på siden av apportbukken kan det være lurt å lære hunden din et korrekt grep. Dette gjør du enklest ved at du holder apporten i klossene rett foran hunden din, slik at når den griper rundt den er det kun trepinnen i midten den får fatt i. Straks hunden griper fast med tennene, belønner du den med en godbit, en ball eller en annen belønning den setter pris på (burde ikke være så vanskelig å finne for en flat 😉 Biter den på klossene tar du bare apporten vekk og forsøker på nytt. Når hunden kan gripe kun rundt trepinnen når du holder apporten fram, kan du forsøke det samme når apporten ligger på bakken. Eventuelt kan du holde litt i treklossene når apportbukken ligger på bakken også.
Lykke til med treningen!