Huggormbitt og tabletter.

Har hørt at det ikke er nødvendig å ha huggormtabletter med til hund – fordi disse virker ikke likevel, stemmer dette – eller er det lurt å ha med tabletter som gis hunden ved evt. huggormbitt?

Hvordan skal en eventuelt forholde seg ved huggormbitt? Kan du gi meg noe generell informasjon om hva jeg skal gjøre dersom min hund blir bitt av huggorm og vi er langt til fjells? Har aldri opplevd dette – men vil gjerne vite hva jeg skal gjøre – dersom det skjer.

Med hilsen
Siv Jorunn Hjellbrekke

Svar fra Veterinær Cecilie Strømstad

Hei: er er generell informasjon fra websiden vår:

Vi har én giftig slangeart i Norge, nemlig huggorm. Huggorm trives i skog og mark og lever så langt nord som til Saltfjellet. Huggormgiften er en kompleks blanding av ulike stoffer som virker på kroppen på forskjellige måter.
Et huggormbitt sees som to punktformige prikker med 3-9 millimeters avstand. Alvorlighetsgraden av forgiftningen er vanskelig å forutsi, og avhenger blant annet av hvor hunden er bitt og mengden gift som blir sprøytet inn. Huggormbitt er ofte mer alvorlig for hunder enn for mennesker. Hunden kan få oppkast, høy puls og sjokkreaksjoner. Det kan bli påvirkning direkte på blodet, for eksempel: anemi og koaguleringsforstyrrelse, skade på lever og nyrer, og skade på hjertemuskulatur.
Symptomer etter huggormbitt kommer vanligvis raskt, men de kan også la vente på seg. Rundt bittstedet vil man se symptomer som smerte, hevelse, varme og rødme. Hevelsen kan bre seg og omfatte hele kroppen.

Førstehjelp ved huggormbitt. Dersom du har prednisolontabletter, gir du dette til hunden (20 mg pr 10 kg hund), og så frakter du den umiddelbart korteste vei til veterinær! Hunder som er blitt bitt av huggorm skal holdes mest mulig i ro, og bør om mulig bæres. Bittstedet skal holdes mest mulig i fred. Ikke klem, skjær eller sug i bittet, da dette kan øke spredningen av giften i kroppen. Prednisolontabletter er kun førstehjelp og skal aldri være en sovepute. Hunden skal alltid korteste vei til veterinær!
Hos veterinæren er den viktigste behandlingen væske intravenøst, som ofte må gis i flere dager. Væskebehandlingen motvirker utvikling av sjokk og hjelper til å få giften fort ut av kroppen. I tillegg får den symptomatisk behandling, dvs at den får behandling for de symptomene som måtte oppstå.
Selv ved umiddelbar førstehjelp og rask veterinærbehandling er det en del hunder som dør. Forskjellige undersøkelser viser forskjellige tall for overlevelse. Den siste tiden har det vært diskusjoner i veterinærmiljøene om det er riktig å gi prednisolon eller ikke, det finnes anbefalinger både for og imot. Det alle kan enes om er at det er uhyre viktig å få hunden korteste vei til veterinær, og den intravenøse væskebehandlingen er ofte av avgjørende betydning.

Så mer konkrete svar til deg:
Prednisolon har mange virkninger som gjør effekten av huggormbittet mindre, det som er mest synlig er at det motvirker hevelse og gjør at hunden føler seg bedre. Mange vil kunne bli litt lurt av dette og la hunden gå fort, eller ikke oppsøke veterinær etter et bitt. Du skal ALDRI la hunden gå fort etter et bitt. Hunden bør bæres hvis mulig – er man mye ute og går der det kan være huggorm, og har en mellomstor til stor hund, bør man trene opp hunden til å bli båret i s.k. brannmansløft, da blir det ikke et sterkt ubehag for hunden hvis det skulle bli behov for det. Etter et huggormbitt skal hunden korteste vei til veterinær for videre behandling – enten du har gitt førstehjelp i form av predinsolon tabletter eller ikke! DEN VIKTIGSTE BEHANDLINGEN VED HUGGORMBITT ER INTRAVENØS VÆSKE HOS VETERINÆR! Samt annen behandling som er nødvendig i forhold til de symptomene hunden viser.

Hilsen fra veterinær Cecilie Strømstad
AlternatiVet
Dyreklinikken for hund og katt
www.alternativetdyreklinikk.no