Hei jeg har en samojed som vi har HD-Rønket for noen år siden når og fikk da svar fra NKK om at hun har sterk hd på begge sider med forkalkninger.
Det jeg lurer på er hvor lenge en slik hun kan leve uten å vise noe tegn til smerte/stivhet i hoftene?
Hunden er nå 4,5 år og er meget aktiv i skog å mark(går mye løs) og er høyt og lavt. Hun hoppet i fjord sommer over hundegården på 1,20m så den har vi liksågodt fjernet da vi ikke så noe vits å bruke den siden hun hoppet over uten problemer.
Men spørsmålet e jo da, kan NKK ha lest av feil? eller tåler hunden vår ekstremt mye smerte(noe hun tydligvis bør ha med tanke på forkalkniger).
Vi går nå å lurer på om vi bør få rønket henne på ny hos en annen dyrelege.
Hva mener du om slikt, rønke på nytt for sikkerhets skyld eller bare la hunden være og se om hun blir halt til slutt eller ikke.
Vi regner jo ikke med at hunden vil blir frirønket når det tidligere har blitt påvist sterk grad da, men ved sterk grad burde ikke hunden da ha smerter eller begynt å bli litt stiv der bak?
Jeg bare lurer.
Hund med HD
Svar fra Veterinær Cecilie Strømstad
Hei!
Det er veldig individuelt når og om en hund med denne lidelsen viser symptomer. Det ser ut som om hun får mye og varier mosjon – og det er bra! God muskulatur stabiliserer hofteleddet og gjør at det er mindre sjanse for symptomer.
Mange hunder med sterk grad HD viser ikke tydelige symptomer før de er 6-7 år gamle. HD og forkalkninger betyr ikke nødvendigvis at hunden har smerter. Hunden kan også godt ha smerter uten å halte, og kan ha få symptomer på det. Jeg klipper og limer fra en artikkel jeg har skrevet om smerter:
«Smerter.
Hvordan vet jeg om hunden min har smerter?
Det er ofte vanskelig å se at en hund har vondt. Hunder er jagende rovdyr, og de kan ikke vise svakhet, de kan heller ikke la smerter hefte dem for mye da får de ikke mat. Selv om det er lenge siden våre hunder (og katter) var ville, har de mange av rovdyrenes karaktertrekk, og det å ikke vise smerte er ett av dem.
En plutselig og intens smerte vil som regel få hunden til å reagere, enten ved å lage en lyd, snu hodet mot det stedet som gjør vondt eller mot det den tror gir den smerte, og da er det ikke vanskelig å forstå at hunden har vondt. Smertereaksjonen kan være så svak at man bare kan se den om man ser veldig nøye etter; hunden holder pusten et kort øyeblikk, eller blir litt stivere i kroppen og litt stiv i blikket.
En vedvarende smerte vil hunden ofte ikke vise. Det er også store rase- og individforskjeller. Noen hunder holder seg i ro hvis de har smerter, mens andre lar seg ikke hefte og blir med på lek og tur. Kronisk smerter kommer ofte så gradvis at det ikke er så lett å oppdage når man er sammen med og ser hunden hver dag. Kroniske smerter er ikke bare vondt og slitsomt for hunden å leve med, men kan gi flere problemer fordi det gir en kronisk stressbelastning, som svekker immunforsvaret og kan føre til at hunden får andre sykdommer.
Hvis man har en hund som har vært utsatt for en skade (påkjørsel, fall eller lignende) eller en hund med sterkere grad av hofteledds dysplasi (HD), albueleddsartroser (AA), eller artroser andre steder, bør man være observant og reagere hvis ett eller flere av følgende symptomer er til stede eller dukker opp:
Hunden halter på ett eller flere bein
Hunden får usymmetrisk muskulatur, eller får mindre muskler i bakparten eller på høyre eller venstre side
Hunden vil helst løpe i passgang eller galopp, og vil ikke trave
Hunden blir fort sliten på tur
Hunden spiser gress og kaster opp, spesielt dagen etter lange turer
Når hunden traver ser det ut som om den er trist
Hunden begynner plutselig å holde andre hunder på avstand og virker grinete mot dem
Hunden er ikke så glad som før
Hunden vil ikke hoppe ut eller inn av bilen lenger
Hunden er mer passiv, og virker lat
Hunden virker stiv når den reiser seg etter å ha ligget
Hvis du ser slike tegn hos din hund i lengre tid eller flere ganger, bør du få den grundig undersøkt hos din veterinær for å finne årsaken. Det kan være flere årsaker enn smerter som gir disse symptomene.» Sitat slutt
Som du ser, er det mange hunder som går rundt og har smerter, uten at vi hundeeiere er klar over det. Det betyr kanskje ikke så mye sånn i hverdagen, men det kan føre til at hunden bruker kroppen feil, og derfor får belastningsskader. Jeg anbefaler at du oppsøker en klinikk som har tilknyttet en fysioterapeut, rehabiliteringsterapeut eller kiropraktor, som kan undersøke hunden din – kanskje en gang i året – og gi deg treningsprogram for å unngå belastningsskader, og utsette symptomene så lenge som mulig! Da vil også problemer kunne oppdages tidlig, før de får lov til å utvikle seg. Det er mye som kan gjøres for en hund som din, for at den skal kunne leve godt og lenge og være aktiv uten symptomer!
Send meg gjerne en e-post (alle@alternativetdyreklinikk.no), så kan jeg hjelpe deg å finne en slik klinikk i nærheten av der du bor?
Hilsen fra veterinær Cecilie Strømstad
AlternatiVet
Dyreklinikken for hund og katt
www.alternativetdyreklinikk.no