Hei
Min eldste hund er tydelig forkjøla. Hoster, men ellers i ok form. Selv tar jeg avkok av hvitløk og ingefær når jeg er forkjøla, er det ok å gi det til hundene?
Min andre hund har foreløpig ingen symptomer – men de spiser jo nesten av samme matskål. Skal på treningssamling med ham til helgen (ikke nødvendigvis direkte kontakt med andre hunder), og hundene skal bo i bilen. Bør jeg revurdere det selv om han til da ikke viser symptomer på å være syk?
Hunden hoster
Svar fra
Hei!
Hvorvidt du skal la være å dra på treningssamling eller ikke er vanskelig for meg å si. Selvfølgelig kan slikt være smittsomt men trenger kanskje ikke være det? Du bør først og fremst vurdere hundens helse før du utsetter han for større belastninger, husk at kroppen har ekstra belastning når den har en infeksjon. Du bør iallefall styrke hundens immunforsvar slik at den har ekstra å gå på om den skal trenes hardt. Gi gjerne C-vitamin (i syrenøytral form Ester C eller C-flex) 1 – 2 gram daglig i perioden når han hoster og skal trenes. Kroppen forbruker C-vitamin ved hardt arbeide og ved bekjempelse av sykdom.
Du kan fint gi hvitløk og ingefær til hunder også. Særlig hvitløk har jeg god erfaring med ved infeksjoner. Men jeg vil anbefale deg å bruke frisk hvitløk direkte i hundens mat. I frisk hvitløk er det mer av de stoffene som stimulerer immunapparatet og bekjemper bakterer osv. Disse stoffene fordamper lett slik at den friske hvitløken må brukes like etter at du har knust den. Gi 1 ts frisk presset hvitløk pr ca 500 gram mat hunden får (mellomstor hund). Du kan også gi langt høyere doser men du bør starte med denne og evt. øke etterhvert. Ved akutt infeksjon kan du gi hunden hvitløk 2 – 3 x daglig i 7 – 10 dager.
I og med at det er flere ting du kan gjøre ved hoste/forkjølelse har jeg valgt å svare deg med et utdrag fra boken «naturmedisin for din hund» som min kollega Tonje Stigar og meg selv kom ut med i februar. Dette avsnittet omhandler hoste, forkjølelse og kennelhoste. Du kan lese om bruk av homeopatiske midler og urter som kan brukes til slik behandling. Ønsker du å lese mer så kan boken kjøpes her på Canis (det var reklamen! :o) )
Hoste
Hoste er en vanlig reaksjon på irritasjon i luftveiene. Vedvarende hoste skyldes oftest en infeksjon i slimhinnene i øvre luftveier. Vær oppmerksom på at hund med hjertesykdom kan ha hoste som et symptom på dette. Langvarig hoste i forbindelse med hjertesykdom skal utredes hos veterinær og blir ikke beskrevet her.
Hunden kan i likhet med oss mennesker, få vanlig forkjølelse med rennende nese eller øyne, hoste, nysing og sår hals, se også under luftveisinfeksjon. Det kan også være hoste ved mer alvorlige infeksjoner som halsbetennelse, lungebetennelse osv. Som regel er infeksjonen mer alvorlig jo lengre ned i luftveiene den sitter. Ikke nøl med å kontakte veterinær eller søk annen hjelp om du er i tvil om hundens helse.
Kennelhoste
Kennelhoste er en ganske vanlig infeksjon i øvre luftveier, og hovedsymptom (og ofte eneste symptom) er hoste. Slik hoste kan behandles effektivt med homeopati eller annen naturmedisin.
Kennelhoste er vanligvis forårsaket av virus. Antibiotikabehandling er da ikke effektivt.
Homeopatiske midler:
Mange homeopatiske midler har symptomer med hoste. Her finner du de mest brukte ved øvre luftveisinfeksjon. Det er viktig at du leser beskrivelsen av middelet før du velger middelet du vil bruke. Detaljene kan skille det ene middelet fra det andre.
Antimon Tartaricum
Hos Ant. Tart. er hosten virkelig løs, og du kan høre det rasler i slim når hunden puster/hoster. Den kan være tungpustet og har vanskelig for å få opp slimet. Middelet passer også ved lungebetennelse der tydelig løs rasling i løst slim preger symptombildet.
Dosering: Antimon Tartaricum D12/C12: 2 – 3 piller løses i vann, gis 4 – 5 x daglig
de 3 – 4 første dager, deretter 2 x daglig i en uke.
Coccus Cacti
Middelet har anfallsvis hoste med seigt slim som gir trang og vanskelig pust. Det er vanskelig å vite sikkert om hunden hoster opp slim (den svelger jo unna igjen med en gang), men du hører at hosten ikke er tørr. Hunden kan hoste til den brekker seg og/eller kaster opp.
Dosering: Coccus Cacti D12/C12: 2 – 3 piller løses i vann, gis 4 – 5 x daglig de 3 –
4 første dager, deretter 2 x daglig i en uke.
Drosera Rotundifolia
Ved tørr spastisk anfallsvis hoste er Drosera et hovedmiddel. Hosten har dyp, bjeffende tørr lyd. Den kan fremprovoseres av bjeffing, berøring på strupen, og av å spise. Hunden kan hoste til den brekker seg, og den blir verre av å legge seg ned.
Dosering: Drosera Rotundifolia D12/C12: 2 – 3 piller løses i vann, gis 4 – 5 x
daglig de 3 – 4 første dager, deretter 2 x daglig i en uke.
Ipecacuanha
Ipec. har raslende hoste som blir verre i varme og fuktige omgivelser. Det er anfallsvis kraftig hoste, slik at hunden brekker seg og kaster opp. Hosten er voldsom og hunden kan ha øyeblikk den ikke får puste.
Dosering: Ipecacuanha D12/C12: 2 – 3 piller løses i vann, gis 4 – 5 x daglig de 3 –
4 første dager, deretter 2 x daglig i en uke.
Spongia Tosta
Dette middelet passer best til tørr hoste, med hes kruppaktig karakter. Hosten er beskrevet som en bjeffende sel. Hundens hoste kan bli bedre av å drikke eller spise noe. Hunden kan også være hes i stemmen slik at bjeffingen er annerledes enn vanlig.
Dosering: Spongia Tosta D12/C12: 2 – 3 piller løses i vann, gis 4 – 5 x daglig de 3 – 4 første dager, deretter 2 x daglig i en uke.
Urtemedisin og eteriske oljer:
Peppermynte – Mentha Piperita
Peppermynte passer best når hunden er hes og når hosten fremprovoseres av bjeffing og berøring på strupen.
Peppermyntete: Lag te av tørket peppermynteurt. Bruk 1 ts til små hunder, 2 ts til middels store hunder og 1 ss til store hunder. Gi 3 x daglig i inntil en uke.
Peppermyntetinktur/olje: Gi 3 dråper pr teskje vann, 9 dråper pr spiseskje. Gi 1 ts til små hunder, 2 ts til middels stor hund og 1 ss til stor hund. NB! Peppermynte bør ikke brukes sammen med homeopatisk middel fordi den kan antidote middelet.
Grapefruktkjerneekstrakt
Grapefruktkjerneekstrakt er nyttig ved bekjempelse av infeksjoner i øvre luftveier. Til hund med tendens til luftveisinfeksjon kan du gi grapefruktkjerneekstrakt i 2 – 3 uker ved infeksjon, og i de periodene du forventer at infeksjonen kommer. Se under immunforsvar for dosering og nærmere beskrivelse. NB! Ikke gi grapefruktkjerneekstrakt til hund med sårtilstander i mage-tarm.
(du kan følge dosering på flasken og gi 1/2 voksendose til mellomstor hund)
Annet:
Ved hoste og infeksjon i øvre luftveier er det også nyttig å styrke hundens generelle
immunforsvar.
Homeopat NAN MNHL
Lise Hatledal