Trener rundering med min golden, og håper å B-godkjenne han som ettersøkshund i år. Det meste i runderinga går bra, men problemet er å få han til å forlate figurant og komme inn til meg på midtlinja med melding. Hadde dette problemet med løsbitt og har det samme med fastbitt. Han hopper på figurantene, kravler over og under dem og ser ut til å ha det helt topp. Ser visst ingen grunn til å komme inn med melding når han har det så gøy. Har baklengskjedet meldinga, så jeg har kun brukt lek og mat ute hos fig som forsterker for hele kjeden. Det jeg har gjort er å be figurantene reise seg og avvise han med kroppsspråket sitt, samt at jeg roper på han når jeg får melding på radio om at han har melding. Dette gir ikke ønsket effekt. Har du noen forslag til løsning? Hilsen Kari
Hunden vil ikke forlate figuranten ved bringkobbelmelding
Svar fra Morten Egtvedt
Hei Kari!
Punkt 1: Slutt å rope for å få hunden til å komme inn med meldingen. Ved å rope på denne måten risikerer du å forsterke at hunden blir værende ute hos fig.
Punkt 2: Tren med løsbitt til du er kvitt problemet (så slipper du å overføre problemet til fastbittet også, eller gi hunden sjansen til å utvikle andre problemer med meldingen i mellomtiden).
Punkt 3: Ta meldingen ut av selve søket til du har ordet opp i problemet. Tren melding på appellplassen med kort avstand til å begynne med. Baklengskjed meldingen på nytt, og når dkjører hele meldingen bør figuranten avbryte hvis hunden rører den – vær like streng som man ville vært om du hadde hatt halsmelding. Hunden får ikke lov til å fortsette meldingen hvis den plager fig. Det er IKKE bra om du må avbryte på denne måten når du kjører melding i selve søket (for du møkker du opp søket også), og det er grunnen til at du skal trene dette utenfor søket til det fungerer.
Punkt 4: Mens du fortsatt er på appellplassen bør du OVERTRENE at hunden ikke skal plage figuranten. Hvis ikke kommer problemet fort tilbake når du flytter meldingen ut i skogen igjen (ettersom han har repetert den gamle atferden i denne situasjonen så mange ganger før). Dette kan gjøres f.eks. ved at figuranten frister hunden med å vifte med godbiten eller leken (eller bare sitte med belønningen synlig til å begynne med) når hunden kommer ut første gang for å ta bittet. Start på kort avstand til det fungerer. Hvis hunden prøver å stjele belønningen i stedet for å ta bittet tar figuranten belønningen kjapt bak ryggen, og gir hunden en ny sjansen til å plukke opp (løs)bittet. Etterhvert kan du øke kravet til at fig avbryter hele meldingen hvis hunden ikke tar bittet med en gang til tross for at fig frister med belønningen. Når du har en hund som griper løsbittet og kjapt returnerer til deg selv om fig frister hunden til å gjøre feil, har du en meget sikker melding. NÅ kan du flytte ut i skogen med god samvittighet.
Punkt 5: Kjør det samme som du har gjort på appellplassen i skogen, på kort avstand og i åpent terreng til å begynne med. Overhold samme regler som på appellbanen (avbryt hvis hunden plager fig, legg opp treningen slik at hunden gjør riktig i minst 80% av repetisjonene osv). Når du ser at ting fungerer like bra som på appellbanen setter du meldingen inn i de vanlige søksøktene igjen.
Det tar litt tid å rett opp dette problemet skikkelig, men jeg lover deg at hvis du tar deg tid til å gjøre det skikkelig med en gang vil du samlet sett i løpet av hundens liv bruke MYE mindre tid på dette enn du vil gjøre hvis du bare kamuflerer problemet og kjører på…
For mer detaljert info om innlæring av bringkobbelmelding (og hvordan forebygge problemer med denne) se i boka Rundering i teori og praksis.
Du finner også en film om innlæring av bringkobbelmelding på CanisTV.
Morten Egtvedt