Jeg har en Svensk Lapphund på 1 år som nylig fikk diagnosen Patella luksasjon på begge bakben. Grad 1 og grad 2. Lurer litt på hva denne sykdommen kommer av? Arvelighet osv.
HVA ER PATELLALUKSASJON?
Svar fra Veterinær Cecilie Strømstad
Patellaluksasjon er det samme som at kneskåla er utenfor normal stilling. Det skyldes ikke at det er noe galt med kneskåla, men med selve formen på bakbeinet. Lidelsen har en arvelig disposisjon, men man vet ikke helt mekanismene og i hvor stor grad arv ligger bak. Kneskåla skal normalt ligge i en fure på lårbeinet, i høyde med kneleddet. Det skal ikke være mulig å skyve den til siden. Kneskåla kan komme ut av stilling når beinet har en vinkling utover eller innover i kneleddet, i forhold til loddplanet.
Lidelsen oppdages oftest i ung alder og ofte på begge beina samtidig. Lidelsen oppdages ofte i forbindelse med halthetsundersøkelse, men trenger ikker å gi halthet. Det er svært sjeldent at skade er eneste årsak til patellaluksasjon, men når hunden har en form på bakbeinet som disponerer, kan en skade utløse patellaluksasjon. Kneskåla ligger i låretsstore strekkmuskel. Når bakbeinet er kalvbeint eller hjulbeint blir beinaksen skjev i forhold til muskelstrekket og fører til at kneskåla lettere kan komme ut av stilling.
Sykdommen graderes i fire grader. Tegnene på lidelsen blir alvorligre med stigende grad.
* Grad 1: Kneskåla ligger på plass, men det er mulig å få den ut av stilling. Ser få eller ingen tegn til sykdom.
* Grad 2: Kneskåla ligger som regel på plass, men kan lett komme ut av stilling. Den glipper ikke inn på plass av seg selv. Vil sannsynligvis vise periodevis halthet. Kan ubehandlet utvikles videre til grad 3.
* Grad 3: Kneskåla er konstant ute av stilling når beinet bøyes. Den kan komme på plass når beinet rettes opp, men glipper ut igjen når beinet bøyes. Vil som regel halte tydelig.
* Grad 4: Kneskåla er konstant ute av stilling og lar seg ikke legge på plass. Uttalt krumming av lår- og leggbein. Det er ofte ikke mulig å strekke ut kneleddet på grunn av feilplassering og permanent forkortelse av lårmusklaturen. Dyret vil være sterkt invalidiser og ha unormale bakbeinsbevegelser, eller ikke klare å stå på beinet.
Behandling: Ved grad 1 er det vanligvis ikke nødvendig å gjøre noe med mindre hunden er mye plaget av halthet. Grad 2 og 3 kan opereres. Ved grad 4 anbefales vanligvis avliving. Som du ser har du tross alt ikke vært så uheldig. Dersom hunden din er forsikret vil sannsynligvis forsikringen din dekke en eventuell operasjon. Lykke til.
Hilsen Marit