Hei Runar.
På vegne av flere som spurt meg om dette tema, henvender jeg meg til deg. Det er sikkert flere som undrer seg over hva man skal /ikke skal gjøre, hvis man møter på en eller flere ulver når man er ute på sledetur med hundene?
Er det fare for at ulvene kan angripe et hundespann der de kommer løpene gjennom skogen?
De ser jo tross alt bare hundene som er i bevegelse – ikke det menneske som står bak.
Jeg har også fått spm om det finnes noe i handelen som kan brukes for å skremme de vekk, hvis de blir for nærgående.
Hva med f.eks kruttlapp-pistol, er det noen som undrer.
Jeg har sagt jeg skal legge dette spm inn til deg på Canis, og bedt dem å følge med på disse sidene.
De fleste bor i Østfold, og er veldig ukjente med ulv og deres adferd til hundespann. De bekymrer seg for hundene sine. Enkelte tør ikke lenger kjøre i skogene rundt her, siden det er sett flere ulver i følge de siste ukene.
Er det grunn til bekymring, Runar?
Hilsen Anne
Svar fra Runar Næss
Hei Anne,
jeg vil si det slik; at det ikke er vesentlig grunn til bekymring for hundekjørere i ulveområdet, siden det meg bekjent ikke har vært noen tilfeller der ulv har angrepet hunder i hundespann. Men når bekymringen forstålig nok først ER der, så er det all grunn til å ta den på alvor.
Det første man skal gjøre i møte med ulv, om man føler bekymring, er å gi seg til kjenne. Vift med armene og rop høyt; «Hei ulv – nå må du flytte deg for her kommer vi» 😉 Det er viktig at ulven så snart som mulig oppdager og identifiserer at det er menneske til stede. Etter det vil ulven opprettholde sin naturlige fluktavstand til menneske, selv om den av nysgjerrighet allikevel kan følge hundene et stykke gjennom skogen (på avstand).
Jeg skulle gjerne sakt at dere kan bruke «Ulvetelefonen» å få de siste opplysninger om hvor ulven befinner seg reviret, men det er dessverre ikke lenger mulig i Østfold. Signalene til den siste radiomerkede ulven forsvant under elgjakta og har ikke dukket opp igjen, tross intensiv peiling fra land og fly. Det er den andre radiomerkede ulven som forsvinner i Østfold i år (den 4. totalt), så nå er det umulig å følge flokkens bevegelser.
>Jeg har også fått spm om det finnes noe i handelen som kan brukes for å >skremme de vekk, hvis de blir for nærgående.
Ja, det gjør det.
Signalpenn med signalbluss kan kjøpes i alle sport/friluft butikker for kr. 3-400,- og er lurt å ha med for alle som ferdes i skogen, uansett ulv eller ikke.
Ha den klar i en yterlomme og send et skudd etter ulven der du ser den.
En større proff-utgave er signalpistol som kan kjøpes i våpenfortetninger (bl.a.W.Røgeberg a/s) av alle over 18 år og ofte brukes mot isbjørn på Svalbard. Disse fås med knallskudd som smeller kraftig etter ca.70m gjennom luften – perfekt til å lande et solid «pang» rett i halen på en ulv.
Pris ca.kr.2.500,-.
>Er det grunn til bekymring, Runar?
Nei, jeg vil ikke si det er det.
Både sleden, hundekjøreren og hele situasjonen er svært annerledes fra de situasjonene der løse jakthunder blir tatt av ulv. Under utskytingen av Atndalsflokken for noen år tilbake brukte demonstrantene nettopp hundespann til å jage ulven vekk fra der jegerne var.
På Grønnland var det på samme tid en polarulv som slo seg i lag med et hundespann fra den Danske Sirius-patruljen (Danske forsvaret) og fulgte med dette i tre mnd.. Den stjal til stadighet mat fra hundene, men ble aldri mer enn nummer tre på «rangstigen» i hundflokken. To av hundene lot seg altså ikke skremme, og ga ikke fra seg mat til ulven.
Min venn Rick har bodd i Alaska i 10 år med masse trekkhunder og ulver på alle kanter, men har aldri opplevd at hundene har blitt angrepet av ulv.
Se artikkel på: www.alpha-gruppen.com
http://www.alpha-gruppen.com/artikler/ulveangrep_paa_hund.htm
Se også: http://www.jiepeers.se/polarwolf.htm
Ingen kan gi garantier for noe her i livet, og ulykker KAN skje, men sannsynligheten for at det skal skje en ulykke med ulv er så liten at jeg vil anbefale å konsentrere seg om andre farer først.
God tur!
MVH,
Runar Næss