Flott besvarelse du har lagd i forbindelse med oppgaven for instruktører for NRH. Vi hang med hele veien og du viste til gode eksempler. Forslag til løsning var kanskje litt vag. Hva gjør vi hvis vi har ventet i et par sekunder eller 40, hunden returnerer til midtlinjen eller beynner å rote rundt i terrenget, søke etter alt mulig?? Resignere og begynne innlæring på nytt?
Hilsen Elise
Svar fra Morten Egtvedt
Hei Elise!
Jeg vil ikke kalle det «å resignere» når du må starte på nytt, eller hvert fall gå et godt stykke tilbake i innlæringen – det er å bruke huet!
Hvis jeg forstår spørsmålet ditt riktig så spør du hva man skal gjøre når man sender ut hunden og den stopper, man står og venter litt for å se om den går videre ut av seg selv når den får «tenkt seg litt om», men så kommer den i stedet tilbake til midtlinja og går og snuser rundt.
For det første – feilen er allerede gjort. Du ba hunden din om å utføre noe den ikke var istand til akkurat i den situasjonen (hadde den kunnet det godt nok hadde den ikke stoppet). Jeg er veldig nøye med at dette bør skje så sjelden som mulig. Det blir veldig fort et mønster. For hver gang hunden din får sjansen til å gjøre en feil under trening, øker sjansen for at den vil gjøre feil igjen – spesielt når den begynner å bli sliten har slike uvaner lett for å dukke opp igjen.
Hvis du ser godt på hunden din før du sender den ut, er det mulig å se om den vil gå bra ut eller ikke (det er enda lettere å se på andres hunder). Når jeg går på midtlinja bak en annen ekvipasje går jeg bestandig og følger med på hunden og «gjetter» på om den vil gå et ordentlig utslag når føreren sender han ut. Du kan se det på ansiktsutrykket og kroppsholdningen til hunden. Hvis du følger med hunden din kan du kanskje se et mønster etterhvert på når han går skikkelig ut eller ikke – mange hunder går bestandig rett og fint ut når de blir sendt sittende/stående fra førers venstre side, men når de kommer i fart inn fra et blindslag stopper de 2 av 3 ganger. Kanskje er det spesielle terreng hunden går dårlig i osv. Da gjelder det å jobbe konkret med dette i stedet for å tillate hunden å gjøre feilen gang på gang.
Grunnen til at noen anbefaler å stå og vente passivt når hunden stopper, er at det fungerer som «belønning» for å stoppe når vi begynner å dirigere og mase for å få den til å gå lenger ut. Derfor er det best at vi står passivt – hunden tenker seg litt om og går ut og finner figuranten på egen hånd. Men samtidig må du innse at hvis det skjer ofte må du jobbe mer med å få hunden til å gå skikkelig ut på første forsøk. Å stå og vente på om hunden går ut på egen hånd er bare en nødløsning for å ikke gjøre ting verre når feilen allerede er gjort, og hvis hunden ikke går ut likevel er det jo ingen vits i. Da er det like greit å kalle hunden vennlig tilbake med en gang og prøve en gang til eller ta en liten pause og legge opp oppgaven på nytt slik at den er mer i overenstemmelse med hundens ferdigheter.
Det er vanlig at hunden etter å ha gått et dårlig utslag lusker tilbake til midtlinja og snuser rundt og later som han ikke ser føreren (du har sikkert sett det hvis du tenker etter). Hvis du da kaster et blikk bort på føreren vil du se at han/hun ofte med hoftefest og blikket rett på hunden uten å si noe (eller sier «kom hit» eller lignende med streng stemme). I veldig mange tilfeller vil derfor denne adferden være demping av føreren (som selvfølgelig da blir enda mer sinna – er´ke lett å være hund).
Konklusjon: hvis hunden stopper ofte (eller gjør andre feil), går du for fort fram. Gjør treningen enklere en periode slik at hunden får sjansen til å gjøre riktig og lykkes med det, øk deretter vanskelighetsgraden i takt med hunden. Ligg bestandig et skritt foran hunden, prøv å tenke gjennom på forhånd hva som kan gå galt med opplegget, ha en backup-plan. Skynd deg langsomt – det gjelder kanskje enda mer i rundering enn i andre øvelser. Ikke la det gå prestisje i å rundere lengre enn alle andre på laget (det har ødelagt mange lovende runderingshunder). Hvis man har som forutsetning at hunden aldri kan mer enn du har greid å lære den, er det et fint utgangspunkt. Da er det deg selv du må stille kravene til når ting skjærer seg.
OK, dette ble veldig generelt. Har du spørsmål om konkrete ting må du gjerne sende oss det. Lykke til med treningen!
Morten