Hei, Jan Vidar!
Håper du kan veilede meg litt ang. fòring av hunden min. Den trenes to – tre ganger i uka vha. sykling, og da iallfall ikke mer enn en mil (alt fra langturer til intervalltrening…).
Videre trenes den i en organisasjon med formål å redde liv – mest to ganger i uka (og da blir det også mye løping).
Jeg bruker daglig fòr beregnet på aktive hunder, samt sper på litt med rå egg iblandet tørrfòret. Litt ekstra rå egg dersom han har trenet…
Nå sies det at de aller fleste tørrfòrtypene som selges av forhandlere i Norge dekker det meste, men… Foreslår du noe kosttillegg (ja, så får han omega3 i tillegg, for å sikre fettsyrer fra planteplankton).
Mvh
«Hundegal»
Svar fra Jan Vidar Dahle
Jeg foreslår at du fôrer hunden din hovedsaklig rått kjøtt, ispedd litt tørrfôr. Kvaliteten på proteinene er mye, mye bedre i rått kjøtt og dette synes svært tydelig på muskulaturen til hunder som trenes. Når vi hundekjørere bruker bare tørrfôr er det veldig begrenset hvor god kondisjon hundene kan komme i. Jeg kjenner ingen aktive løpskjørere som fôrer hovedsaklig tørrfôr, unntatt kanskje i sommermånedene. Hadde tørrfôr fungert ville nok mange foretrukket dette, siden det er så praktisk og lettvint. Men fordelene med kjøttbasert fôring er så store og åpenbare at alle hundekjørere tar seg bryet og kostnadene med å kjøpe nok frysere, kjøre langt for å hente kjøtt og all den ekstra tida det tar å tilberede. På den annen side bruker de aller fleste hundekjørere et tilskudd av «høykvalitets» tørrfôr, gjerne fra 10 til helt oppi 50 prosent.
Det virker som hunder som ikke mosjoneres særlig mye greier seg bedre på hovedsaklig tørrfôr. I så fall utgjør tilsetning av kjøtt og egg fortsatt en stor fordel. Avføringa blir fastere og mindre, immunforsvaret sterkere, muskulaturen mer velutviklet og definert og hunden trenger ikke de samme store mengdene som når de gis bare tørrfôr.
Problemet med tørrfôr har vært at de inneholder fryktelig store mengder nokså verdiløs stivelse, tremasse og kornprodukter. Disse avfallsproduktene fra landbruket krever lang tids høy oppvarming for i det hele tatt å kunne komme gjennom hundens fordøyelsessystem. De verdifulle råvarene i tørrfôr (animalske råvarer) ødelegges av langvarig, høy oppvarming. Dette problemet har dessverre ingen tørrfôrprodusenter helt greid å finne løsningen på. Resultatet er at når du gir mye tørrfôr kommer det meste ut igjen temmelig ufordøyd, trass i at fordøyelsessystemet til hunden er mer enn overbelastet av det store volumet.
Tennene til hunder som bare får tørrfôr pleier etter en tid heller ikke å se ut. Den beste oppskriften for sunn tannhelse er å gi hundene rå, saftige kjøttbein, helst et par ganger uka, men gjerne hver dag. Ser du hunder som så å si bare lever av rå kyllingvinger får du deg en vekker. Disse hundene ser bestandig strålende ut.
Men, men. Fôring er et kompromiss mellom din egen økonomi, hva som er praktisk for deg, hvilke råvarer du har tilgang på, om du har fryseplass for kjøttet og hvor nøye du ønsker å være. Normale familiehunder har i virkeligheten ikke så store krav og er ganske fleksible. De kan leve på mat som ikke nødvendigvis har optimal kvalitet. Rester fra husholdningen pleier å holde, og selv tørrfôr kan fungere greit.
Selv driver jeg med løpskjøring hvor resultatene er veldig målbare. Hundene trenes i selen flere timer dagen året rundt. Da blir svakheter i fôringa mer synlige. Du må derfor ikke legge alt for mye vekt på dette, men finne løsninger som passer for deg og ditt hundehold.
Lykke til!
Jan Vidar Dahle