Hvalkjøtt

Jeg har vært så heldig å få noen kilo hvalkjøtt til min schäfer hannhund på tre år, lurer derfor på hvordan du anbefaler å gi dette.
Rått eller kokt?
Må jeg gi ekstra med vitaminer ved siden av?
Noe annet jeg bør blande kjøttet med?
Hunden spiser vanligvis NP.

Takknemlig for svar!
Hilsen Kari og Dennis

Svar fra Jan Vidar Dahle

Gi det rått, da fordøyes det maksimalt. Siden du bare har noen kilo, og ikke en hel hval, gir du bare litt og litt, for eksempel at du gir halvparten av det normale fôret og legger til et halvt kilo hvalkjøtt. Du trenger ikke å gi noe ekstra kalktilskudd eller rå kjøttbein bare for en så liten mengde. Vi fikk en strandet hval her i Øst-Finnmark for fire år siden, og da var ikke vi hundekjørere sene om å fylle fryserne! Mange fôret overveiende på hvalkjøtt og spekk i et par års tid, og resultatet var glimrende.

For den som har anledning til å fôre med det aller, aller beste, altså rått kjøtt, vil jeg her nevne den standardoppskriften stort sett alle hundespann i toppklassen følger. Dietten kalles gjerne Champaine-dietten, etter en legendarisk Alaska-kjører ved navn Charlie Champaine (det var vel han som sa: «Det fins fortsatt noen hundekjørere som bruker mye tørrfôr, men det er ikke dem som kjører forbi deg i løp!»

Champaine-dietten (et fullverdig fôr med 39 % protein og 46 % fett, til bruk året rundt):

Til en hund:
Rått kjøtt av ulike typer: 60 %
Rå storfe-lever: 20 %
Kokte egg: 5 %
Tørrfôr: 15 %
0,1 dl hvetekimsolje
0,2 dl mais- eller soyaolje
kalktilskudd, 1 gram per kilo hund

Min egen tilføyelse: Tørrfôret kan like gjerne erstattes med kokt ris, men tørrfôr er enklere. I stedet for 20 % lever går det an å bruke 80 % kjøtt/innmat/ vom etc. og heller gi et kalkbasert vitamintilskudd (vanligst blant hundekjørere er Provit, 1 gram per kilo hund).

Dette er det jeg fôrer med året rundt. De gangene jeg slurver, det vil si bruker mer tørrfôr og mindre av det andre, så får hundene dårligere kondisjon, rett og slett.

Jan Vidar Dahle