Hvilepuls

Hei!

Ble litt nysgjerrig på det du har skrevet om hvilepuls, og har derfor tatt pulsen på min egen hund for å se om han er i «god form». Jeg ble veldig overrasket, fordi pulsen var mye lavere enn jeg hadde forventet… Hunden det er snakk om er en schäfer hann på litt over to år. Vi går en del turer, men bedriver ingen direkte kondisjonstrening. Og likevel var hvilepulsen melllom 47 og 50! Den ble tatt mens han sov, så jeg er rimelig sikker på at han hvilte…

Kan den lave hvilepulsen være fordi hunden er så ung? Har hatt litt dårlig samvittighet for at jeg ikke sykler eller løper med hunden min, og trodd at han fikk for lite trening (fyskisk), men jeg har kanskje tatt feil?

-tinka

Svar fra Jan Vidar Dahle

At hvilepulsen er lav betyr at hunden er klar for ny tur. Samtidig har du nå en rettesnor dersom du er i tvil om hunden kanskje er syk. Ved sykdom, et virus for eksempel, så øker pulsen vesentlig. Du kan også sjekke pulsen etter en lang tur, og se når den faller tilbake på normal hvilepuls. Dette forteller deg hvor lang tid hunden bruker på å bli uthvilt. Etter at den er uthvilt kan den trenge enda litt hvile, slik at kroppen foretar det vi kaller for «superkompensajon». Det betyr at den mobiliserer ekstra etter hard belastning; hunden blir i bedre form.

Hvilepulsen er individuell, og blir lavere desto bedre form hunden er i. Makspulsen (rundt 330 slag i minuttet er vanlig for mange hunder) er upåvirkelig av trening, og synker med alderen.

Du trenger ikke løpe eller sykle med hunden din. Turer i skogen med hunden løs er ofte det beste og triveligste. Men som du vet, er både hunder og mennesker ulike der. Noen av oss er litt hyperaktive.

Målingene av din hunds puls sier litt om dens form når du får sammenliknet den over tid. Da kan du se om formen forandrer seg. Men hvilepulsens nivå, som altså virker veldig bra på din hund, sier ikke alt om dens form. Det er for å sjekke om hunden er restituert, vi tar hvilepulsen. Og for å se om den blir lavere etter hvert som treningsmengdene øker (hvis vi trener for å få en formstigning).

Du skal la din egen og hundens trivsel og velvære avgjøre hvor aktive dere er. Hunder som får mye hjernetrim og holdes slanke, kan være hundre prosent tilfredse selv om de ikke får noe særlig med fysisk trening. Det som kan være verdt å tenke på, er at om hunden ikke trenes mye fysisk, så bør den heller ikke utsettes for store og langvarige belastninger helt plutselig.

Jan Vidar Dahle