Jeg har lyst til å begynne litt med sledekjøring, jeg starter bare med to, og trenger da sterke hunder mer en lette og små, og jeg lurer da på hvem av de polare hundene som egner seg best? Malamut, grønnlandshund eller rett og slett en blanding av de to rasene? Jeg har kjørt bittelitt hundespann, men er nokk en nybegynner. Hvor får jeg tak i disse hundene, for det må vel være hunder som er avlet for trekk og ikke utstillingshunder? Hilsen Sita
hvilken rase?
Svar fra Jan Vidar Dahle
De eneste hundene med polare egenskaper som i dag avles ensidig på trekkegenskaper og prestasjoner er den blandingshunden som vi kaller alaskan husky. Dette er praktfulle dyr, hvor hunder med uakseptabelt gemytt, fysiske skavanker eller manglende trekkegenskaper øyeblikkelig tas ut av avlen. Alaskan huskies varierer i størrelse, og de største veier rundt 30 kilo. Men på grunn av arbeidsviljen trekker de hardere enn 50-kilos hunder uten trekkegenskaper. Og de trekker lenger og raksere. Og de slåss mindre seg i mellom. De huskiene som har best pels er de som er avlet for langdistanseløp.
For å skaffe en virkelig god sledehund kan være vanskelig for en nybegynner. De fleste velger i steden en hund som ser ut som en klassisk polarhund. Alle (!) hundekjørere jeg kjenner begynte med de store polarhundrasene, men ble temmelig sjokkert når de fikk prøve alaskan huskies og så hva virkelig gode hunder er i stand til. I dag er det svært uvanlig å se rasehunder i hundeløp, og de plasserer seg som regel bakerst på resultatlistene. At de i steden er bedre turhunder tror jeg ikke er riktig. Selv på tur er gode hunder triveligere enn dårlige.
Det fins også brukbare rasehunder, men det blir færre og færre av dem. Det er vel stort sett bare på Grønland at det avles på de beste bruksdyrene. Her i landet er grønlandshund, malamute og siberian husky mer og mer utstillingsdyr. Dessverre tar det ikke mange generasjonene med avl på utseende før de polare egenskapene blir utvannet og går tapt. Dersom du insisterer på å velge en rasehund må du i hvert fall være helt sikker på at selgeren er en erfaren hundekjører. Og gode hundekjørere driver ikke med hundeutstillinger. Tro meg. Ingen hund i verden yter mindre på grunn av pelsfarge, ørestilling, halelengde eller den slags. Og de vakreste hundene i verden, for deg, er de hundene du blir glad i gjennom samarbeidet på turer.
En feil mange nybegynnere gjør når de skal ha polarhund er å ta i mot gratis hunder, i den tro at hunden ikke trenger å være så god siden den bare skal brukes til tur. Sannheten er nok at ingen hund som er god nok for deg er gratis. Gode huskier koster fra 4 – 5000 og oppover.
Du bør også avtale å ha hunden på prøve med full returrett. Dette om du kjøper en voksen hund. Egentlig tror jeg det kan være lurt å skaffe valp. Mange huskier vokser opp på store kenneler, og får ikke den sosialiseringen de trenger for å bli gode familiehunder.
Forslag til videre lesning:
www.1000turtips.no
Postlista for hundekjøring(send blank e-post):
hundekjoring-subscribe@yahoogroups.com
Dersom du vil ha en rasehund kontakter du avlsrådet for rasen. Vil du i steden ha en alaskan husky kontakter du hundekjørere direkte eller så kan du avertere på Postlista for Hundekjøring. Vær kritisk, ta deg god tid. Og husk at alt jeg har skrevet ovenfor er mine personlige oppfatninger. Mange mennesker er glad i renrasede hunder og blir direkte sinte av å høre de synspunktene jeg gir uttrykk for. I virkeligheten er dette snakk om en stor kulturforskjell. Vi snakker om polarhunder uten å tenke på samme måte. Raseentusiaster mener at en polarhund er en hund som er regisrert i en polarhundras. Andre tenker på en polarhund som en arbeidsvillig trekkhund med polare egenskaper (evne til å sove oppå snøen, sterke poter, god utholdenhet, hurtighet, appetitt). Sistnevnte gruppe avler kun på hunder med nevnte egenskaper, og kunne ikke å tenke seg å kalle en hund uten arbeidsvilje for en polarhund, selv om den tilhører en såkalt polarhundrase. Sistnevnte gruppe, altså hundekjørere og polarfolk flest, vet også at en polarhunds egenskaper kun kan avdekkes på sledereiser i arktiske forhold, ikke i en gymsal på hundeutstilling.
Jan Vidar Dahle