Hvor får man tak i saftige, rå kjøttbein?

Jeg har med interesse lest innleggene om naturlig for, og er noe skeptisk til om jeg vil klare å fore riktig, med den tid som er til overs i en travel hverdag (der ferdigmaten dominerer på middagsbordet).

Men jeg har i alle fall lyst til å prøve saftige, rå kjøttbein til min dvergschnauzer, snart sju måneder.

1. Er hunden for ung til kraftig kost som kjøttbein må sies å være?

2. Hvor – jeg bor i Oslo – får man tak i kjøttbein som er sunne, saftige – og friske?

Svar fra Jan Vidar Dahle

1) Tamhunden har i titusen år levd av saftige kjøttbein – som eneste mat, det er ingen risiko ved det, og det er galt å kalle slik kost for «kraftig». «Kraftig» må vi derimot kalle tørrfôr og annet ferdigfôr som presser et monstervolumiøst og for det meste ufordøyelig produkt gjennom den korte kjøttilpassede hundefordøyelsen. Hundens tannsett, kvever, spiserør osv. er spesialtilpasset saftige kjøttbein. Det har tatt naturen flere millioner år å skape hunden til en ren, spesialisert bytteeter. Hunder og ulver spiser alt på byttedyret, bortsett fra innholdet i magesekken (noen hundebokforfattere har feilaktig trodd at hunder først og fremst spiser de halvfordøyde planterestene i byttedyrets magesekk. I de siste åra har vi derimot fått bekreftet fra studier av viltlevende ulv at mindre enn to prosent av føden er slike rester. Hunder og alle hundedyr spiser kjøtt.

Valper kan ta til seg noe fast føde fra de er tre – fire uker gamle, og rå, saftige kjøttbein er det beste du kan gi. Det er ingen nedre eller øvre aldersgrense. Personlig har jeg bare en regel for mine egne valper, og det er at de i hvert fall skal være fire måneder før jeg eventuelt sper ut litt tørrfôr i kjøttmåltidene. Før dette er valpene ekstremt ømtålige for en del sykdommer, slik at det ikke er verdt å ta noen sjanser. Senere kan hundene gjerne få litt tørrfôr oppå kjøttet, dersom eieren har tenkt å venne hunden til tørrfôr også (og det er jo praktisk for feriebruk og reiser og når man ikke har kjøtt for hånden).

2) Kjøttbein fås hos slaktere, på slakterier, i kjøttdisker og frysedisker, fra jegere og i noen tilfeller fra bønder, fra reinslakting og i dagligvarebutikker. Andre? Det gjelder å undersøke litt, og gjøre avtaler. Dessverre er det mange slakterier som maler beina opp til mel, før det brukes i dyrefôr. Men hunden liker dem jo best hele!

Rå kyllingvinger og rå kyllinglår er beste sort saftige kjøttbein. Og det er i alle fall lett å få kjøpt. Kanskje dyrt? Gi i så fall i hvert fall en vinge dagen – så pass må hunden få.

Jan Vidar Dahle