Hei.
Vi har en Beagletispe, og lurer på hvor mange valper det er vanlig at denne hunderasen får? Er det slik at små raser får færre valper, mens store raser får mange? Hvor lenge går de drektig? Er det noen spesielle ting jeg bør gjøre mens hun er drektig /under fødselen/har valper? vh. Kjersti.
hvor mange valper?
Svar fra Veterinær Cecilie Strømstad
Hei!
Man ser ofte at hunder av små raser får mindre kull enn større hunder. Men å angi hvor mange akkurat din tispe får, vil bli ren tipping!
Tispene er drektige i ca 63 dager, +/- et par dager, etter parring. Som oftest har parring foregått over flere dager, slik at nøyaktig tidspunkt kan være vanskelig å beregne. Det er også slik at få valper kan medføre at tispa går lenger enn dersom hun har mange valper. Dersom tispa bare har 1 valp, skjer det noen ganger at fødselen ikke starter av seg selv, og at tispa må ha hjelp.
Dersom dere ikke allerede har gjort det, foreslår jeg at tispa får en drektighetskontroll hos dyrlegen etter ca 28 dagers drektighet. Dyrlegen kan ved en enkel ultralydundersøkelse fastslå om tispa er drektig og evt om det er kun ett eller flere fostre. Antall fostre angitt ved ultralydundersøkelse er ganske usikkert, men det er likevel verdifullt å se om det kun er ett foster. Dersom man bare finner ett foter, vil men som oftest anbefale en ny kontroll mot slutten av drektigheten. Dette gjør man særlig på de minste rasene. Dette fordi den ene valpen lett kan bli for stor for en normal fødsel, og planlagt keisersnitt kan da bli løsningen.
Vi har skrevet en del på disse sidene tidligere angående fødsel og valpestell. se på «gamle spørsmål» om dette!
Når det gjelder hva som er viktig i drektigheten, er ofte det viktigste å unngå å feite opp tispa. Ekstra fôring pga valpenes vekst er kun nødvendig de siste par ukene før fødsel. Det kan da passe fint å venne tispa til å spise valpefôr. Dette bør hun også få i den perioden hun dier valpene. Voldsom fysisk aktivitet er naturlig nok ikke å anbefale i drektigheten, men tispa har likevel godt av å holdes i jevnt god form. Da kommer hun seg fort etter fødsel og valpetid også. I god tid før fødsel (gjerne et par uker) bør dere lage en valpekasse til tispa. La henne bli kjent og fortrolig med denne. Legg gjerne hennes eget teppe oppi. Like før ventet termin kan det også være lurt å kjøpe inn druesukker og evt kalk fra apoteket. En del koker dessuten høsekraft eller gir yoghurt til den fødende tispa. Husk at hun skal jobbe i mange timer, og kan trenge påfyll av energi og kalk. Ha også rikelig med rene håndklær. Du trenger dessuten en skas og kokt ulltråd til evt å snøre av navlestrenger ved behov.
I dagene før terminen kan det være lurt å følge med på tispa kroppstemperatur. Denne måles i endetarmen. Normaltemperaturen for hund er fra 38 til 39 grader. De siste 12-36 timene før fødsel falller temperaturen som oftest til under 37,5 grader, for deretter å stige igjen.
Første delen av fødselen kalles blokkingsstadiet. Tispa er urolig. Dette stadiet varer normalt i 6-12 timer (noen ganger opp til 1 1/2 døgn). Selve valpingen (utpressingsstadiet) vil ikke starte før tispas kroppstemperatur er steget til normal igjen. Dette stadiet starter når dere kan se den første fosterblæra komme til syne, eller evt fotervann går. Valpene fødes med intervaller på 5 minutter til 2 timer (det kan gå opptil 3-4 timer uten at noe er galt, men pass på dersom fostervannet er gått elller det renner grønn utflod fra fødselsåpningen).
Hele fødelsen bør være over i løpet av 12 timer.
Deretter går tispa over i etterbyrdstadiet, hvor rester av morkaker og fosterhinner støtes ut. De fleste tisper sluker morkakene dersom de får anledning. Men dersom tispa spiser for mange av dem, kan hun lett få heftig diarre etterpå.
Det kan være lurt å alliere seg med vakthavende veterinær i den perioden man venter fødsel. Si ifra om at tispa har termin, og at dere kan trenge hjelp. Det er en god trygghet å kunne ty til telefonen for hjelp!
Lykke til!
hilsen
veterinær Margareth B. Hals
Tromsdalen Dyreklinikk