Overalt her på canis og i deres bøker står det at man skal avbryte når hunden ikke kommer raskt nok, henger etter under trening osv.. Men hva ligger under avbryte? Skal man si «slutt», og snu seg vekk, og snu seg tilbake igjen om 10-20-30 sekunder? Eller skal man ikke si et eneste ord, og bare snu ryggen til? Eller gå sin vei? Plassere hunden i bilen? Ta hunden inn i huset uten å virke sur? Si «slutt» og så kalle inn igjen hunden for å gå gjennom øvelsen en gang til?
Eks:
Hunden henger etter på fri v/foten. Jeg «avbryter» øvelsen (noe jeg alltid har trodd er å snu ryggen til og gå et lite stykke vekk fra hunden), og overser hunden. Men hunden min hadde da fortsatt å følge etter meg, for hun hadde trodd at det var en del av treningen!
Et annet eksempel:
Jeg sier dekk, og hunden bruker år og dag på å ligge seg ned/sitter seg først opp, prøver så å stå og til slutt finner ut at det er at den skal ligge som gir belønning. Hvordan reagerer jeg? Skal jeg kun holde belønningen igjen? Skal jeg snu ryggen til?
En annen ting.. Hvis hunden min ligger, men øvelsen den utførte var feil. Jeg reagerer ved å overse og gå 2 meter unna. men hunden blir liggende, for den tenker «ååh! Nå er det enkeltdekk vi skal øve på!»
Så hva menes med å «avbryte»?
Svar fra Morten Egtvedt
Godt spørsmål. Å «avbryte» kan egentlig bety alle de forslagene du nevner. Nøyaktig hvordan man velger å avbryte er opp til den enkelte hundefører. Det som teller er at måten du avbryter på forteller hunden at «nå blir det ingen belønning». Hvis du alltid avbryter på samme måte lærer hunden fort dette.
Man kan også avbryte på forskjellig måte på forskjellige øvelser. Selv har jeg blant annet følgende varianter:
1. Når hunden piper/bjeffer eller lager uønsket lyd på fri ved foten (eller andre ganger når den skal være stille) avbryter jeg alltid med å be hunden legge seg). Der må den ligge i 10-30 sekunder før den får et nytt forsøk.
2. Hvis hunden kommer på dårlig tempo i innkalling (eller prøver å stanse eller legge seg eller sakke farten for tidlig) avbryter jeg ved å gå i en bue mot hunden tilbake til der innkallingen startet. Hunden får med andre ord ikke lov til å fullføre innkallingen og komme på plass. jeg går i stedet tilbake til utgangspunktet og prøver en gang til.
3. På fremmadsending i bruks skal hunden kun trave etter å ha passert gruppen, Hvis den slår over i gallopp avbryter jeg med å si «feil» i det samme den slår over i gallopp. Ettersom den har ryggen til vil den ikke se at jeg snur ryggen til den, så da er det greit å ha et muntlig signal som kan serveres presist når hunden gjør feil.
4. Andre ganger er det ikke hensiktsmessig å «avbryte» i ordets rette forstand. Jeg lar bare være å belønne en treg dekk, og får hunden til å prøve igjen. Hvis neste rep er raskere kommer belønningen.
5. Andre ganger avbryter jeg ved å snu ryggen til eller gå vekk. Man kan også sette hunden i bilen, feste den til et tre eller sette den i et annen rom.
6. Når man trener med apportbukk, target stick osv kan man avbryte ved å ta apporten/target sticken bak ryggen i 5-20 sekunder. Hunden mister da muligheten til å oppnå belønningen en liten stund.
Poenget er bare å du bør ha en fast måte å «avbryte» på (eller flere faste varianter til hver øvelse) når hunden gjør feil. Hunden lærer snart hva dette betyr.
Nå ble det veldig mye straffe-prat her. Det er imidlertid veldig viktig å holde fokus på å belønne når hunden gjør riktig. Hvis hunden til stadighet gjør feil legger du opp treningen for vanskelig. Husk 80%-regelen: Hunden skal gjøre riktig i minst 4 av 5 repetisjoner. Hvis ikke går du fort fort fram.
Morten Egtvedt