Heisann. Jeg har selv en collie hannhund på 5 mnd. som jeg skal gå agillity med. Har lest en del om klikkertrening på disse sidene og har derfor noen spørsmål. Når hunden har lært at klikk betyr godbit, hvordan går du da videre uten å gi kommando f.eks. sitt? Hvor lenge skal du øve inn ting før du kan sette navn på det hunden skal gjøre? Er det noen i kristiansandsområdet som driver med dette? Håper inderlig på svar!!!!
Vennlig hilsen Anita.
Svar fra Morten Egtvedt
Hei Anita!
Jeg ser at du har fått med deg en del av prinsippene i klikkertrening. Det ene er som du sier at vi starter å trene uten kommando og lærer hunden hva den skal gjøre først. Når det gjelder en enkel øvelse som «sitt» er det ikke så vanskelig å få hunden til å sette seg uten å si noe. Bare vis hunden at du har en godbit i hånda og vent! Først vil hunden kanskje hoppe etter godbiten, skrape deg på leggen eller andre ting, men det skal du bare overse. Til slutt vil den sette seg – klikk+godbit! Du kan gjerne kaste godbiten på bakken et par meter foran hunden, slik at den reiser seg og er klar til en ny repetisjon med en gang den har spist opp godbiten. Etter 3-4 slike repetisjoner vil du se at hunden setter seg med en gang, uten å hoppe etter godbiten eller andre ting. Du har nå kommunisert til hunden hva den skal gjøre uten å si noe som helst – du har bare informert den ved hjelp av klikkeren og belønningen.
Det kan være ganske uvant å prøve å få hunden til å gjøre ting på egen hånd uten at vi skal si noe eller vise den hva den skal gjøre. Det kan være uvant for hunden også hvis den ikke er vant til å bli trent på denne måten. Men etterhvert blir hundene utrolig kreative av denne treningsmetoden, og da begynner det virkelig å bli morsomt å trene. Det viktigste er at vi har en belønning som hunden virkelig har lyst på. Da vil hunden naturlig prøve ut forskjellige løsningsstrategier for å få deg til å gi den godsakene, og det er da din jobb å markere med klikkeren akkurat de handlingene som du er ute etter. En av styrkene til klikkertrening er at hunden deltar aktivt i læringsprosessen – den må selv i høy grad finne ut hva den må gjøre. Dette gjør at læringen «sitter» bedre.
Når skal du sette på kommandoen? Så snart du er fornøyd med måten hunden setter seg på! Hvis du synes den fortsatt setter seg litt for sakte, kan det være greit å kjøre noen flere repetisjoner før du setter på kommandoen. «The quality goes in before the name goes on», som Gary Wilkes så fortreffelig sier. For en enkel øvelse som «sitt» trenger du kanskje bare repetere 4-5 ganger uten kommando før du er fornøyd og kan sette på kommando. For mer kompliserte øvelser trenger kanskje du og hunden minst 20-30 repetisjoner,kanskje flere uker med arbeid, før kvaliteten er bra nok.
De første gangene følger du med hunden og akkurat i det du ser at hunden tenker på å begynne å sette seg, sier du «sitt» – klikk+belønn i det samme baken treffer bakken. Gjenta dette flere ganger. Fordelen med dette er at vi unngår at hunden gjør feil i starten. Vi kommanderer jo bare når hunden har tenkt å sette seg likevel, og dermed gjør den riktig hver gang.
Neste skritt er å lære hunden at det er ingen vits i å sette seg når du ikke har kommandert «sitt» først. Du kan vise godbiten til hunden, men når den setter seg bare snur du ryggen til og går et par skritt vekk. Hunden vil føle seg litt snytt og følger etter deg. Den går foran deg og setter seg en gang til. Du bare snur deg vekk en gang til. Hunden følger etter deg en gang til og da sier du plutselig «sitt». Hunden setter seg og DA får den klikk+belønning. Dette gjentas flere ganger. Regelen er: sitt uten at du har sagt kommandoen = ingen belønning, sitt når du har sagt «sitt» først = klikk + belønning. Etterhvert vil du se at hunden faktisk begynner å vente på kommandoordet ditt og da er du godt i gang.
Videre gjelder det å trene på sitt i flere forskjellige situasjoner. Regelen som alltid gjelder er at du skal ikke kommandere hvis du ikke er rimelig sikker på at hunden utfører kommandoen din. Hvis den ikke «gjør som du sier» har det ingenting med «ulydighet» å gjøre – du har bare ikke trent godt nok i akkurat denne situasjonen.
Hvis du skal trene agility er det til stor hjelp å lære hunden target stick. Du kan lese mer om innlæringen her.
Det finnes etterhvert utrolig mye bra litteratur om klikkertrening. Noen tips om bøker og filmer finner du her.
Vi har solgt mange klikkere til Sørlandet det siste året, så det finnes nok flere som har litt erfaring med klikkertrening etterhvert. For å komme i kontakt med dem kan det være en idé å skrive seg inn på Nordisk klikkertreningsliste (en e-mailliste der vi diskuterer klikkertrening http://klikkertrening.listbot.com) og spørre etter noen sørlendinger der.
Lykke til med klikkertreningen! Det er en veldig morsom måte å trene på, både for hund og fører. Gjør man det riktig er det utrolig effektivt, men som med alt annet er også denne metoden avhengig av «godt håndtverk» fra hundeføreren.
Morten