Hei.
Jeg har en blandingshund (chæfer / tervueren)som jeg har tenkt å kjøre litt sacco vogn med. Han er glad i å trekke, har snørekjørt en del om vinteren. Jeg lurer på hva slags sele som er best for hunden å trekke med. Jeg lurer også på hvordan man tilpasser en komtesele. Hvor mye er det reelt for en hund å kunne trekke? Begrenser hundene seg selv eller må vi stoppe dem på lange turer?
mvh Turid.
Hvordan tilpasse komtesele?
Svar fra Jan Vidar Dahle
Komteselene gikk ut av produksjon for mange år siden, enda de var svært gode. Håndverk av denne typen, nydelig sydd av førsteklasses materialer, selger ikke i vår tidsalder, ser det ut til. Fordelen med komteselen er at den akkurat som bogtreet for hest fordeler kraften godt, sikrer rett trekk uten at hunden kan skråne/vinkle kroppen og er ideelt spesielt ved tung, hard trekking. Har du fått tak i en gammel komtesele, så bruk den. Selv har jeg tre komteseler liggende, og foretrekker dem alltid ved bruk av pulk, selv om jeg også har moderne dragseler av webreimer. Komteselen brukes sammen med avstivede drag foran pulken eller saccovogna.
Tilpasning: Selen skal være svært stram, faktisk så stram at du bare akkurat får to, tre fingre stukket innunder på sidene. Du bør løsne stramminga ovenpå (justeringa) og stille selen på tvers når du trer den over hodet på hunden. Dragreimene som går bakover på hver side bør gå så langt tilbake at bukreima blir liggende bak det dypeste på hunden. De små reimene som draget festes i framme skal være akkurat stramme nok til at draget ikke faller for dypt ned når hunden slakker, men ellers har rom å gå på, kanskje fem til ti centimeter om det går.
Riktig belastning avhenger egentlig mest av hundens treningsgrunnlag og kapasitet. Fra gammelt av har vi i Norge regnet hundens egen vekt som passelig vekt i pulken på påsketuren. Men de fleste oppdager jo fort at i slakt terreng og på glatt føre trekker en middels stor hund både pulken og den syttifem kilos eieren som henger etter. I bratte motbakker og djupsnø kan på den annen siden noen hunder få problemer med å trekke sin egen vekt (men ikke riktig opplærte og ivrige hunder, de greier sin egen vekt opp alle bakker der et menneske kan ta seg opp uten å klatre med isøks). Selv har jeg alltid likt å reise lett når jeg er på tur, og syns det er morsommere å kjøre litt fortere. Derfor har jeg som regel begrenset meg til å laste rundt to tredjedeler av hundens vekt i pulken både på dagsturer og ukesturer. Men for litt kjapp og kort kjøring fra bilen og opp til hytta har det dobbelte av hundens vekt også gått bra. Det ser ikke ut til å skade hunden med tung vekt, men hvis hunden belaster den mer enn deg greier skal du ikke ha holdt på lenge før arbeidshumøret forsvinner. Så bruk fornuft og se hva DIN hund liker å trekke.
Jan Vidar Dahle