Høylydt bjeffing.

Turid.

Jeg har et problem med schafertispen min på 4 år. Hun er en svært usikker hund (både på mennesker og andre hunder) og som desverre er vedlig følsom overfor hver minste bevegelse som er rundt henne. Hører hun en liten lyd, eller ser f.eks. et tre bevege seg utenfor huset så kan det være nok til at det blir full «utblåsning». Med dette mener jeg at hun begynner å bjeffe skarpt og høydt. Hun roer seg imdilertid relativt fort, dvs. etter 1-2 minutter. Hun ligger ofte å småmurrer med seg selv, som på en måte kan sies at hun ladder opp til en utblåsning.

Problemet er spesielt ille når hun er i bilen. Hvis vi f.eks.kjører forbi en person blir det fullt bjeffe-hysteri.

Som du sikkert skjønner så er dette svært ubehagelig og ikke minst irriterende. Vi har i ca 1 år trent på dette med å overse denne atferden, men er raske til å rose dersom det er noe hun «normalt» reagerer på, men er stille.

Problemet har avtatt litt, men det er fortsatt mye igjen å jobbe med.

Håper på et raskt svar.

Hilsen Toril.

Svar fra Turid Rugaas

Først må en finne ut hva slags bjeffing det er, og det kan jeg ikke avgjøre uten å ha hørt henne. Lydbildet forteller mye. Det kan høres ut som opphisselse, og det vil igjen si at det muligens er stress som ligger bak, Isåfall kan en ikke gjøre noe direkte med bjeffingen før en har gjort noe med selve årsaken, nemlig stresset. For å finne ut av det må jeg vite mye om hunden – stress kan komme av så veldig mye. Er hun sunn og frisk ? Hormon-problemer ? Mosjon – for mye eller for lite. Trening – det samme, pluss store krav, konkurranser, mye lydighet osv. Bli det lekt med henne – ballkasting, pinnekasting, drakamper, – sykles det, løpes, – i det hele tatt hvordan er hundens dagligliv.

Bjeffing kan ikke ignoreres, det er selvforsterkende, selv om vi i en del tilfelle må starte med det for å unngå å gi oppmerksomhet.

I tillegg blir det dessverre avlet ganske mye på høy-energiske schæfere, og den slags atferd blir faktisk også premiert på karaktertester og utstilling (premiert i den forstand at det er slik det ønskes. Det er eterhvert blitt et stort problem.

Så kan selvfølgelig atferden være lært, ved at hun har fått oppmerksomhet på den, og da blir den raskt ganske intens.

Tiltak, hvis dette er stress og overreagering, må gå på å endre hundens hverdag – litt andre rutiner – mosjon – trening. Så har vi enkle øvelser for å vise hunden fysisk at det er vi som tar ansvaret (det kan gå på fysisk å gå imellom, splitte opp osv.

Er hunden høy i stress, så kan det også være en god hjelp å bruke en form for medisinering. Jeg har god erfaring med bruk av Bachs blomsterekstrakter, i noen tilfelle brukes veterinær-medisin. Har hunden kommet inn i en slik sirkel at den ikke greier å roe seg, så kan det være nødvendig, og en bør bruke det.

Ta gjerne kontakt med meg mere om dette. Beklager at jeg ikke kan gi mere råd før jeg vet mere.

Turid Rugaas