Info om brukshundtrening

Jeg har en blandigshund Weimaraner/Flat coated retriver, en energisk og snuseglad hund. Det liile jeg har prøvd han på sportrening har visst flotte egenskaper. Problemet mitt er at jeg vet lite om jakthunder o.l. men jeg kunne tenke meg å prøve brukshundstrening. Han kan ikke fordra lydighet, det er bare sååå kjedelig, men han har da lært noe… Vi bruker klikker og det syns han er fine greier. Kan du informere meg litt om brukshundstrening? Gjerne med litt klikkertrening som basis.

Med vennlig hilsen Ann-Iren Leüba

Svar fra Morten Egtvedt

Hei Ann-Iren!

Du har en «hunderase» som passer aldeles utmerket til brukshundtrening. Tror du har arbeidsglede i massevis i den kroppen der.

«Brukshundtrening» kan være så mangt. Det er egentlig flere øvelser som inngår i begrepet. Både spor (etter personer – ikke viltspor!), rundering (overværssøk etter mennesker) og feltsøk (søk etter og apportere gjenstander som er gjemt i skogen) er eksempler på «brukshundøvelser». Du kan velge selv om du vil trene på flere øvelser eller bare en av dem. De fleste begynner med sportrening da dette er noe som alle hunder (også valper) kan begynne med uten noen forkunnskaper.

Du kan trene bruks både mot konkurranser, mot redningshundarbeid eller bare for moro skyld. Hunder flest elsker det, og hundeeiere har pgså en tendens til å bli rimelig hekta etter noen få forsøk. Hvis du vil vite mer om brukskonkurranser kan du besøke hjemmesiden til Norsk Brukshundsports Forbund. Her finner du regler og annen info om sporten.

Terje Østlie og Arne Erik Hennum har skrevet to små hefter om spor og rundering som gir en liten innføring i hvordan du starter treningen. Vi har også en svensk bok, Spårhundsboken, som går mer grundig inn på sportrening.

Det anbefales også at du tar kontakt med din lokale hundeklubb og hører om det er noen som trener bruks der. Det er vanskelig å drive med brukshundtrening alene. Kanskje derfor de fleste brukshundfolk er både hyggelige og sosiale personer 🙂

Å bruke klikker i bruks? Tja, det går, men ikke heng deg opp i klikkeren. Det er prinsippene som er viktige å ta med seg. Klikkeren er bare et hjelpemiddel som du skal bruke der det er hensiktsmessig. Innlæring med positiv forsterkning kan også drives uten klikker. I bruks har du mest nytte av klikkeren når du jobber med delmomenter i de enkelte øvelsene (f.eks. apportering, innkalling osv.)

Ta gjerne kontakt igjen hvis det dukker opp spørsmål når du har kommet i gang med treningen.

Morten