Hei, det var et interessant svar du gav på problemet. Jeg har fått nok en tispe med innbilt svangerskap, den forrige gav jeg P-sprøyter, den jeg har nå har jeg prøvd Galastop med godt resultat. Er allikevel redd for bivirkninger på lang sikt.
Du sier man må gi homeopatmedisinen utfra hvordan tispen er. Det betyr at man må oppsøke en homeopat. Jeg bor i Kristiansand. Finnes det noen i området som også tar seg av hunder som pasienter ??
Hilsen Sølvi
Svar fra
Hei Sølvi!
Ja, det er nok mange tisper med innbilt svangerskap, og det ser ut som om det blir flere (?). Årsaken kan vi nok lure på, men jeg mener nok at en del av årsaken henger sammen med alle de kjemiske stoffene vi (og dermed hundene) omgir seg med hver eneste dag. I mange plasttyper, særlig de som er myke og elastiske finnes det kjemiske stoffer som blant annet ligner på kvinnelige hormoner. I tillegg finnes det en rekke stoffer vi ikke har oversikt over i maten vi spiser og i hundematen vi serverer vår firbente venn. Om vi setter oss ned og tenker igjennom vår «kjemiske hverdag» skjønner vi at mye påvirker oss uten at vi direkte merker det eller forstår det.
Nå skal vi imidlertid ikke bli helt hysteriske og bli livredd for plast og det meste annet, men det er allikevel en tankevekker synes jeg, og vi kan kanskje vurdere å begrense noe på vår ekstreme bruk av sterke kjemiske stoffer?
P-sprøyter mot innbilt svangerskap er ikke helt uvanlig, men ikke noe jeg vanligvis anbefaler. Det er faktisk kraftigere behandling enn Galastop. Ved P-sprøyter stoppes jo hele den normale hormonsyklusen i forbindelse med tispas løpetid. Etter min erfaring vil P-sprøyter oftere føre til at innbilt svangerskap blir ennå mer marant når du slutter med P-sprøytene. Likeledes ser jeg en tendens til at tisper som har fått P-sprøyter har større tendens til å få hormonelle plager, f.eks. livmorbetennelse, uregelmessig og forstyrret løpetid, vanskelig med drektighet osv. Nei, da er nok Galastop en mildere form for behandling i og med at løpetiden forløper som normalt, men bare melkeproduksjonen stoppes.
Ulempen med Galastop er jo at om tispa har humørendringer og andre plager i forbindelse med innbilt svangerskap, vil ikke Galastop gjøre noe med disse. Da er nok homeopatisk behandling å foretrekke. Nå er det jo slik at bruk av Galastop ved en løpetid eller to kanskje ikke gir spesielle negative effekter, iallefall ikke effekter vi vet om, kjenner igjen eller klarer å sette i sammenheng med Galastop? Men om en tispe skal få Galastop 2 ganger i året ved hver løpetid, mener jeg andre behandlingsformer bør forsøkes.
Som nevnt i tidligere svar finnes det flere homeopatiske midler som kan balansere tispas hormoner slik at plgende blir borte/reduseres. Det finnes også homeopatiske midler som kan brukes mer konkret for å stoppe melkeproduksjonen. Noe tilsvarende det vi bruker Galastop til. Men i og med at det er homeopatiske medisiner er de jo ikke kjemisk giftige og kan ikke jobbe mot naturen. Vi kan for eksempel ikke utsette løpetid eller provosere fram abort med homeopati. Homeopati vil alltid forsøke å gjenopprette kroppens naturlige balanse og dermed redusere det som er unormalt og sykt i kroppen.
Ja, homeopati skal foreskrives individuelt. Dette betyr at akkurat de symptomene som din tispe har skal legges til grunn for valg av homeopatisk medisin. I tillegg bør hennes konstitusjon (karaktertrekk, type, vaner, temperament osv.) være med i vurderingen. Du kan selvfølgelig sette deg inn i de vanligste homeopatiske midlene for hormonelle plager selv (det kommer bok om hund og homeopati på norsk over nyttår. Beregnet på vanlige hundeeiere, homeopater, veterinærer og andre med interesse – REKLAME REKLAME!!!), men de beste resulatene får du om du oppsøker en homeopat som har erfaring i å behandle hund. Det er desverre ikke så mange av oss og jeg vet ikke om noen i din del av landet. Hos oss kan du evt. bestille tid for telefonkonsultasjon, selv om det ikke er den aller beste måten å foreskrive homeopati på (men vi forsøker å hjelpe så godt vi kan også de som bor langt unna vår klinikk).
I tilegg til homeopati kan også urtemedisin brukes ved hormonplager. Bringebærblad er kjent og kan være effektivt ved innbilt svangerskap og andre hormonelle ubalanser. Bringebærblad får du kjøpt i helsekost, det finnes også egne produkter til dyr i handelen (Dorwest Herbs).
Følg doseringen på pakningen og gi i ca 2 uker før løpetiden. Om du kjøper urten i helsekost beregnet for mennesker kan du bruke ½ voksendose av det som står på pakken. Bland i maten eller gi i vann direkte i munnen (engangssprøyte i munnviken), gi daglig i ca 2 uker før løpetiden.
Av andre ting som kan nevnes er at tisper som samler innbilte valper (sokker, sko, barnas kosedyr osv.) bør begrenses for slik atferd. De innbilte valpene vil bare forsterke tispas innbilte svangerskap. Likeledes er regelmesssig mosjon og fysisk trening av det gode. Tispa får tankene over på noe annet og kroppen opprettholder sirkulasjon og økt stoffskifte.
Håper du finner en god løsning for deg og din hund. Kom gjerne med tilbakemelding om du har andre spørsmål eller tips. Dette er et emne som er aktuelt for mange mange tisper i hundeverden. Benytter anledningen til å ønske GODT NYTT ÅR til deg og alle andre som er innom :o)
Homeopat NAN MNHL
Lise Kristiansen