Hei
Vi har en 3 mnd gammel toller valp. Helt fra vi fikk henne har vi trent innkalling ved å springe bort og gi godbit osv. I begynnelsen brukte vi en smattelyd (fra oppdretteren), men vi fant ut at vi «trengte» en «vi ser gjerne at du kommer» kommando og en «du skal komme» kommando. Så nå bruker vi «kom» til inkalling og smatte lyden når vi for eks. går tur og hun er litt lengre bort enn vi ønsker.
Dette fungerer egentlig veldig bra. Hun kommer dersom hun ikke er veldig opptatt av noe, og veldig ofte kommer hun også dersom hun for eks. leker med andre hunder. Men er hun i et trygt miljø (utenfor huset vårt) og opptatt med noe, så hender det at hun velger å overse oss litt.
Vi ser det å få innkallingen til å fungere skikkelig som en utrolig stor fordel. Vi hadde en liten periode hvor vi ba henne om å sitte før hun fikk godbiten etter innkallingen, og da mistet hun tydelig interessen. Så det sluttet vi med, og er nå istenden overlykkelig glade når hun kommer. Det funker 🙂
Vi har også trent med at jeg går ett sted og samboeren min ett annet, også roper vi på henne hver sin gang. Men det gjorde vi bare et par ganger før hun forstod tegningen og begynte å springe tilbake til den andre personen med en gang hun fikk godbiten 😉
Men det jeg egentlig lurer på er hvor fort kan vi gå fram med treningen, hvordan bør vi gå fram for å få dette til å sitte skikkelig og teknikker for å gjøre det.
Jeg ser at mange skriver om langline. Hvordan brukes den i praksis (vil ikke hunden snurre seg inn i den?).
Svar fra Morten Egtvedt
Heisan!
Det høres ut som om dere har kommet veldig godt igang med treningen. Hvor mye man kan forlange av en tre måneder gammel valp? Ingenting egentlig – i likhet med 7 år gamle hunder. Derimot kan vi øke sannsynligheten så mye som mulig for at de gjør som vi sier ved at vi belønner skikkelig når de gjør riktig (slik dere er veldig flinke til). Samtidig skal vi også passe på at hunden ikke belønner seg selv ved å gjøre ting vi helst ikke vil altfor ofte.
Foreløpig er hunden deres bare 3 mnd og veldig opptatt av dere. Det gjør treningen til en veldig takknemlig oppgave. Om en måned eller tre vil hun imidlertid begynne å få større interesse for alt som finnes rundt henne, og da stiller det større krav til oss (ikke til hunden!). I den anledning kan en langline være et greit hjelpemiddel. En langline bør være lett, glatt og tynn slik at den ikke henger seg opp i busker og trær (en tynn tørkesnor i plastikk eller lignende bruker å fungere bra – ca. 15-20 meter lang). Langlinas eneste funksjon er at dere på en enkel måte kan hindre hunden i å springe bort til alt den vil på egen hånd.
Hver gang en hund springer bort til en annen hund (eller noe annet interessant) blir den litt flinkere til det. Det er forsåvidt ikke noe galt i seg selv, men dette er årsaken til at innkalling i slike situasjoner ofte blir veldig vanskelig for mange hundeeiere etterhvert. Hvis vi i stedet styrer situasjonen helt fra starten blir det mye lettere. Når valpen din ser en annen hund kan du ta tak i lina. Hvis valpen springer mot den andre hunden holder du den rolig igjen. Når den stanser og ser på deg kan du kalle den inn. Da vil den sansynligvis komme. Belønn med godbit og si fri. Da kan den gjerne få springe bort til den andre hunden hvis du ser at det er en snill hund. Da belønner du hunden for å komme til deg både med godbit og at den får lov til å springe bort til den andre hunden – men det er du som har kontrollen hele tiden, og hunden blir belønnet når den gjør det vil vil. Hvis du gjennomfører dette konsekvent vil du se at hunden kommer til deg av seg selv når det kommer andre hunder. Det blir ihvertfall mye lettere å kalle den inn.
Ellers gjelder det i innkalling som med andre øvelser at man øker vanskelighetsgraden skritt for skritt. Hvis hunden gjør feil er det vi som har gått for fort fram, og vi må repetere litt på et enklere trinn. Etterhvert som treningen går framover vil hunden din bli sikrere og sikrere til å komme. Helt sikre blir vi aldri, men med god trening får vi en hund vi kan stole på i de aller fleste situasjoner. I de andre situasjonene får vi heller holde den i bånd (eller i langline). Lykke til med treningen! Jeg tror dere har en veldig heldig hund.
🙂 Morten