Hei!
Har du en god metode for innlæring av innkalling med stå ?
På forhånd takk .
Hilsen Birgitta
Hei!
Har du en god metode for innlæring av innkalling med stå ?
På forhånd takk .
Hilsen Birgitta
Hei Birgitta!
Det er flere måter å gjøre dette på. Du kan få et par forslag å velge i:
1. Kaste ball over hodet på hunden
Hvis du har en hund som er glad i tennisballer kan du vurdere denne metoden. Jeg forutsetter at du fra før har en hund som kommer raskt og greit på vanlig innnkalling og setter seg rett og fint på plass. Stå-momentet bør trenes utenfor selve innkallingen til å begynne med.
Benytt anledninger der hunden tilfeldigvis kommer løpende mot deg når du er ute på tur. Når hunden er 7-8 meter fra deg sier du «stå» (ingen vits i å brøle – bare snakk slik at hunden hører deg) og kaster ballen over hodet på hunden slik at den bråsnur og springer etter ballen. Det som er viktig er at du først sier «stå» – deretter kaster du ballen. Det skal ikke være noen ting ved kroppsspråk eller armbevegelsene dine som tilsier at du kommer til å kaste ballen – før etter at har sagt «stå!». Kastebevegelsen bør gjøres så liten som mulig. Ikke bli stående med hånda i lufta etter at du har kastet osv. Det er ordet stå hunden skal forbinde med at ballen kommer, ikke kastebevegelsene dine.
Dette repeterer du mange ganger, gjerne på forskjellige avstander (5-30 meter eller lengre hvis du er flink til å kaste). Etter la oss si 20 repetisjoner kan du kjøre en liten test. Når hunden er på vei mot deg sier du stå, men står helt rolig uten å gjøre antydning til å kaste ballen. Hvis hunden da bråstopper og venter på ballen, roser du og kaster ballen umiddelbart bak hodet på hunden. Det er veldig viktig å unngå at du tester slik for mange ganger uten at du er rimelig sikker på at hunden stopper. Når du trener videre skal du variere mellom å kommandere stå og kaste med en gang eller kommandere stå og vente til hunden har stanset med å kaste. Og for all del, unngå å begynne med ekstrakommandoer eller true hunden hvis den ikke stanser på kommandoen din – den har bare fortalt deg at du har gått litt for fort fram og du må repetere kommando+ball noen ganger før du prøver igjen.
Når hunden bråstanser og venter på ballen når du sier stå, kan du begynne å kjøre ståkommandoen sammen med innkallingen (fra sittende). De første gangene bør du kaste ballen i det samme du sier «Stå» for sikkerhets skyld. Etterhvert kan du begynne å teste at kommandoen fungerer også i denne situasjonen.
VIKTIG! Når du begynner å trene hele innkallingen skal du KUN kommandere stå (og evt. kaste ballen) hvis hunden kommer mot deg i stor fart. Hvis hunden kommer sakte mot deg og tydelig «venter» på stå-kommandoen skal du ALDRI kommandere stå – da vil du faktisk beløne hunden for at den kommer i dårlig fart. Tenk på at hunden bare skal få lov til å stå (og få ballen) hvis den kommer i stor fart. Ser du at farten begynner å bli dårligere må du kjøre mange strake innkallinger med belønning inne hos deg. Farten på innkallingen bør alltid ha første prioritet.
2. Legge belønningen bak hunden
Jeg brukte «ball-metoden» på min forrige hund ettersom han var en stor «ballidiot». Hunden jeg har nå synes derimot at godbiter en meningen med livet så på han har jeg brukt en annen fremgangsmåte som også har fungert fint. Jeg viser hunden at jeg legger ned noen godbiter på bakken. Så tar jeg han med noen meter framover og ber han bli sittende. Så kaller jeg inn. Når han kommer inn og setter seg på plass sier jeg «værsågod» og han får lov til å springe tilbake og ta godbitene. Denne første biten går bare ut på å lære han å springe til meg i full fart selv om godbitene er i motsatt retning. Du kan også legge en ball eller en annen leke bak hunden i stedet for godbiter hvis hunden heller vil ha det.
Når jeg er fornøyd med farten gjentar jeg det samme med en ny variasjon. Når hunden har kommet ca. halvveis (dette skal varieres) mot meg sier jeg «værsågod» – og hunden får lov til å bråsnu «i lufta» og springe tilbake til belønningen bak seg. For å bruke denne metoden må hunden kunne ordet «værsågod» først i mange situasjoner (ikke bare ved matskåla si – da vil han sannsynligvis ikke skjønne noe når du sier værsågod når han er midt i innkallingen).
Dette gjentas flere ganger. Hvis farten er god sier jeg værsågod på midten, men av og til må han også komme helt inn til meg før jeg sier værsågod. Dette gjentas til hunden bestandig kommer i god fart og bestandig bråsnur og springer tilbake til belønningen når jeg sier «værsågod».
Nå har vi lært hunden «å slå på bremsene» kan du si. Vi må også øve hunden i å bli stående etter kommandoen. Jeg legger belønningen bak hunden som vanlig. Så tar jeg han med ca. 20 meter unna og får han til å bli stående (det går greit hvis den kan stå under marsj fra før). Jeg går ca. 20 meter unna hunden som fortsatt står og snur meg mot hunden. Så sier jeg «stå», venter et sekund og sier værsågod. Dette gjentas flere ganger, men etterhvert må hunden vente i opptil 5 sekunder fra jeg har sagt «stå» til jeg sier værsågod.
Neste skritt er å sette sammen innkalling + bråbremsing + bli stående til jeg sier værsågod. Belønningen legges bak hunden som vanlig. Jeg kaller inn hunden og hvis den kommer i god fart sier jeg «stå» når den er omtrent på midten (husk at den fra før er vant til at du sier værsågod» i dennen situasjonen). Det viser seg da at hunden som oftest vil bråbremse ettersom den er vant til å bråsnu når du sier et eller annet mens den er på vei mot deg. Men siden du ikke sa «værsågod», men «stå», vil den (hvis alt går eter planen) bråbremse og kikke på deg i stedet for å springe rett tilbake til belønningen – DA sier du værsågod! Du kjenner igjen prinsippet fra første metode. Fordelen med denne metoden er at det er mindre fare for at hunden skal bli avhengig av kastebevegelsen din. Du kan bare stå rett opp og ned mens du sier værsågod eller stå. Du fortsetter å trene på denne måten til hunden bråstopper på ståkommandoen og kan vente i 4-5 sekunder før du sier værsågod og lar han springe tilbake til belønningen.
Jeg sier det en gang til for sikkerhets skyld. Kommander bare stå eller værsågod hvis farten er god – ALDRI hvis hunden slakker på tempoet. Er farten dårlig må jobbe opp denne før du trener mer på stansingen.
Etterhvert må du også sette på den siste biten, å springe fra stående og siste bit inn til deg. Dette bør også trenes separat flere ganger før du trener det sammen med de andre delene av øvelsen. Når du setter sammen alle momentene bør det gjøres på en spesiell måte, men det kan vi ta senere når du er fornøyd med alle de enkelte momentene. Lykke til!
Morten