Innlæring av kryp

Hei. Tusen takk for mange gode råd i påsken med Pascal. Jeg har dessverre lært inn feilaktig kryp. Jeg har ikke vært klar over, at bakbeina skal strekkes helt ut. Så nå kryper han ved å «hoppe» fram med bakparten. Han strekker ikke ut bakbeina i det hele tatt. Hva kan jeg gjøre for å få han til å strekke ut bakbeina?

Hilsen Siv Marit S.

Svar fra Morten Egtvedt

Hei Siv Marit!

Takk for sist! Regner med at du fortsatt står på og trener hardt fram mot førstkommende brukskonkurranse :-).

Det er ingen regel som sier at hunden MÅ strekke ut bakbeina når den kryper. Hunden min gjør det fordi den har lært det, men det viktigste er at den kryper med begge albuene i bakken og med lav bakpart. Når hunden strekker ut bakbena etter seg ser det ut som om den kryper veldig lavt, og det er jo fint, men det er forsåvidt ingen nødvendighet for å få en høy karakter på kryp-øvelsen. Det er heller ikke alle hunder som er myke nok til at det er naturlig for dem å krype på den måten, og da bør man ikke forlange det av den.

Sett at hunden din fysisk sett ikke har noen problemer med å strekke ut bakbeina, er det ingen ting i veien for å lære inn øvelsen «på nytt» hvis du vil det. Det kan gjøres på flere måter, men du kan prøve denne; legg ned hunden og lokk den forover med en godbit. Hold godbiten bare 10 cm foran hunden slik at den bare trenger å strekke litt på halsen første gang. Ros og belønn når den strekker seg framover (bruk gjerne klikkeren i stedet for ros så blir timingen din bedre). Pass på at hunden er rolig og at den ikke blir masete eller overivrig.

Så kan du holde godbiten litt lenger foran hunden mens den ligger slik at den må strekke halsen og kravle to små skritt med forbeina for å rekke fram til godbiten. Ros og belønn i det samme hunden strekker seg fram. Hvis hunden prøver å komme seg framover ved å flytte på bakbeina får den ingenting! Den har ikke «lov» til å bruke bakbeina ennå. Jobb først med å lære den å krype de første 20-30 cm bare ved å bruke frambeina.

Så kan du prøve å få den til å krype 10 cm lenger fram etter godbiten. Da må den også flytte bakkroppen litt fram. Hvis den nå flytter bakbena under seg får den ingenting. Si «feil!» og prøv på nytt. Hvis den gjør antydning til å strekke bakbena etter seg mens den kryper forover klikker du (eller roser) akkurat da og belønner med godbiten.

Som du ser jobber vi med veldig små skritt i starten. Bruk gjerne et par uker på å få den første halvmeteren perfekt. Og jobb med den første halvmeteren på forskjellige steder / underlag osv. La aldri hunden fortsette å krype hvis den kryper dårlig den første meteren. Unngå også å holde nede hundens bakpart med hånda og lignende. Det er bedre at den selv finner ut at den må gjøre ting helt perfekt for at den skal få belønningen sin. Klikk akkurat når hunden strekker ut bakbeina, så skjønner den snart hvordan tingene skal gjøres for at det bli noen lønnsutbetaling.

Ganske snart må du prøve å gå oppreist i stedet for å lokke med godbiten. Legg ned hunden lokk den fram med godbiten og klikk/belønn etter 40 cm. Kjør to slike raske repetisjoner så legger du hunden ned igjen men står oppreist eller svakt foroverbøyd og tar et bittelite skritt forover uten å si noe. Hvis hunden da gjør antydning til å krype uten at du lokker den med godbiten klikker du og bøyer deg raskt ned for å belønne. Så kan du lokke den med godbiten en gang eller to før du prøver å gå oppreist igjen. Hvor fort du trapper ned hjelpen (lokke fram med godbiten) må tilpasses hunden, og du må regne med å gå to skritt fram og et tilbake i en periode i starten.

Du kan også bruke target sticken til å lære inn kryp i stedet for å lokke med godbiten. Fordelen med å bruke target sticken i stedet for å lokke med godbit er at du ikke risikerer at hunden skal bli avhengig av at vi lokker den med godbiten og det er mindre sjanse for at den stresser seg opp og blir overivrig. Les mer om dette her.

De fleste får problemer med kryp-øvelsen fordi de går for fort frem og gir hunden anledning til å krype på feil måte i flere meter. Da må de ofte drive feilretting i lang tid etterpå. Legg heller ned litt ekstra innsats i starten av innlæringen. Hvis den første halvmeteren er perfekt går resten av seg selv og du har en øvelse som «sitter».

Bare ta kontakt hvis noe er uklart (hundetrening er bestandig så kronglete å forklare i teorien!). Lykke til!

Morten