IPO som krav ved avlskåring

Hei!

Jeg har fått høre av noen jeg kjenner litt som driver med oppdrett av Schäfer at det er bestemt at for å få avlskåret en hund så må de ha bestått et vist nivå i IPO-treningen på samme måte som de har det i Tyskland. Jeg har ikke fått klarhet i om dette gjelder kun Scäfer eller om det gjelder alle raser.

Personlig sitter jeg igjen med et inntrykk av at kunnskapen om trening av hund også er veldig varierende hos oppdretterne (så vel som valpekjøperene). Jeg vet ikke så mye om dette med IPO, men jeg har så vidt sett på det en gang (angrepsbiten). Slik det fremstod for meg så fungerer det sikkert fint hvis de som trener hunden vet hva de driver med, men hvis man ikke når målet i en slik trening ser jeg for meg muligheten for en del ukontrollerte hunder… hunder som kanskje har lært å hoppe opp å bite men ikke lystrer slipp komandoen. Det fremstår for meg som ganske vanvittig at man gjennom et eventuelt slikt krav vil oppfordre alle som vil ha en hund avlskåret til å begynne med denne typen trening.

Har du hørt noe om et slikt krav? Hva er i så fall vitsen med å innføre et slikt krav på avlsdyr? Er det jeg som er overnervøs med tanke på den typen trening?

Takker for svar.

Hilsen Siv

Svar fra Runar Næss

Hei Siv

jeg tror du kan senke skuldrene og slappe av. At jeg ikke har hoert om dette betyr ikke at det ikke har vaert foreslatt, men det er i hvert fall ikke en realitet. I hvertfall ikke generellt. Kanskje innen visse miljoe eller andre sma grupper.

Jeg er helt enig med deg. IPO er en fin hundesport, men det er bare en av mange typer hundesport. Det passer ikke for alle hunder og det passer ikke for alle folk. A lage et KRAV som inkluderer IPO ville vaere helt hull i hodet – og jeg tror ikke vi vil se det noen gang (men det er selvfoelgelig i MIN verden).

La oss hape at ogsa Norsk Schaferhundklubb ser fordelen av en mer nyansert og variert utvelgelse av avlsdyr.

Pust ut ;o)

Mvh,
Runar