Er det noen ved Fjellanger Hundeskole som har jobbet positivt med fuglehunder? Er det realistisk å trene fram en fuglehund bare ved hjelp av positive virkemidler når vi her snakker om hunder med meget sterke iboende instinkter? Hvordan kan man f.eks. få en setter til å være i ro under oppflukt bare ved å belønne den? Jeg vil så gjerne trene så positivt som mulig med mine fuglehunder (eng. settere), men det er ikke så lett når man ikke helt vet hvordan man skal trene, og alle andre i miljøet trener etter atskillig hardere metoder.
Fuglehundeier Tromsø
Svar fra Fjellanger hundeskole
Hei
Beklager at det har tatt så lang tid før du har svart på dette. Jeg synes det er svært positivt at du er på jakt etter mer positive treningsmetoder for trening av fuglehunder.
Grunndressuren er lett å gjøre postiv (sitt, apportering, dekk, kontroll på avstand), ta eventuelt kontakt med oss for detaljer.
For å kunne gjøre resten av treningen positivt er det nødvendig nesten fullstendig ha kontroll over de fuglesituasjonene hunden opplever fra den er liten. Hunden må ikke få anledning til å reise fugl på egenhånd overhodet. Hvis du skal ikke på prøver med hunden er det vel strengt tatt ikke nødvendig at hunden reiser fuglen i og med at du kan gjøre det selv, og det gjør selvfølgelig treningen lettere fordi hunden aldri trenger å få erfaring med at den kan reise fugl. Hvis hunden må lære å reise fugl, er det en forutsetning for å lykkes at grunndressuren sitter godt. Vær sikker på at hunden kan sitt og dekk på avstand, og tren dette så mye og med så gode belønnere at det nærmest blir en reflekshandling. I tillegg kan du trene hunden til å bruke sitt eller ligg som en atferd som generelt kan brukes til å få tilgang på goder den ønsker å oppnå. Sitt for å komme løs, hilse på hunder, få mat, få kos, får hilse, jo mer jo bedre.
«Tørrtren på oppflugtsituasjon ved å få hunden til å sitte idet fuglen går på vingene, og som en forutsetning for å få apportere. Dette er jo selvfølgelig lettere sagt enn gjort. Hunden må være i langline slik at den ikke får anledning til å løpe etter. Stopp hunden med linen idet den går frem, hold igjen til den sitter og gi deretter apportkommando. En slik fremgangsmåte krever selvfølgelig at en har fugl å trene på. Hvis sitt/dekk kommandoen er god nok kommanderes hunden til å sitte/dekke idet fuglen går på vingene, fortsatt med langlinen på i tilfelle det skjærer seg. Generelt sett er vi ikke flinke nok til å benytte oss av treningssituasjoner som kan forbedrede hunden på de vanskeligste situasjonene nemlig fuglesituasjonene. Eksempelvis bør hunden kunne sitte når den er på veg etter en ball, etter familiemedlemmer og annet. Disse situasjonene er lettere å administrere og det gjør det lettere for oss å tildele belønnere som er sterke nok. Tren mye sitt og dekk, ikke minst når hunden er i fart. Kast f.eks. ballen eller fillen over et høyt gjerde, kommander hund i sitt/dekk. Idet den gjør det kaster du en annen ball/leke som den får løpe etter. Her gjelder det å ha god nok fantasi.
Det er strengt tatt ingen grunn til å forvente at hunden skal klare å stoppe når den har reist fuglen, hvis den ikke kan stoppe når du kaster en ball eller noen i familien løper av gårde. Ved å benytte oss av denne type treningssituasjoner og gradvis øke vanskelighetsgraden øker vi sjansen for å komme i mål med denne type trening. De praktiske løsningen vil måtte varieres avhengig av situasjonen og det fører for langt å gå i detalj her. Ta gjerne kontakt med oss for videre diskusjon. Fuglehundtrening er også omtalt i Rune Fjellangers nye bok «Hundens beste venn».
Lykke til !
Med vennlig hilsen
Fjellanger Hundeskole AS
V/Maj-Brit Iden