Hører jaktinstinkt og trekkegenskaper sammen hos en polarhund? Større jaktinstinkt jo bedre trekkhund?
Jaktinstinkt=god trekkhund?
Svar fra Jan Vidar Dahle
Vi vet mye om hvordan hunder lærer, men vet vi hvorfor de er hunder?
Vi kan godt si at motivasjon eller utløsende faktor til arbeid hos intense hundetyper, så som veddeløpshunder, gjeterhunder, jakthunder og trekkhunder bygger på ulvens opprinnelige jaktlyst. Men vi kan heller ikke avvise at trekkhundenes arbeidsglede kan ha sammenheng med hele det registeret av atferd som vi finner hos ulven. For eksempel liker ulven å forflytte seg, rent generelt, den liker å holde oversikt over vidtrekkende områder, spre duftmerker, undersøke muligheten for inntrengere og for vilt, den liker å streife. Årsaken til denne reiselysten er selvfølgelig at det er gunstig for overlevelsen, streifingen sikrer forplantning, genetisk variasjon osv..
Ved sledekjøring med mange hunder ser vi i alle fall ikke alltid noe entydig nærhet mellom jakt- og trekklyst. De fleste kjørere med mange hunder har noen hunder med mye tydeligere og mer intens jaktlyst enn andre, uten at disse nødvendigvis trekker hardest og lengst. Og virkelig hardgående hare- og fuglehunder har i sjeldne tilfeller liten trekkvilje.
Siberian husky er vel den rasen av trekkhundene som har sterkest lyst til å jage klovdyr, noen av dem er det jeg vil kalle «jaktidioter» som det rett og slett ikke nytter å ha løse om man ikke har fått lært dem opp mens de var valper. Likevel vet vi at alaskan huskies er mye bedre trekkhunder, enda de generelt sett er langt mer moderate løse.
Hvorfor hunder trekker er et godt spørsmål, helt på linje med hvorfor trekkfugler trekker, blomster vokser og livet lever. Det er et av livets mysterier. Vi kan spekulere, uten at vi helt kan vite det. Her skal du likevel få noen typiske forklaringer:
Når et hundespann løper er det en kombinasjon av jaktlyst, flokkinstinkt og rett og slett ren løpslyst. Hunder liker å løpe sammen med flokken sin. De har en dyp og instinkttiv glede ved det å forflytte seg. Det er naturlig for dem å dekke store avstander på leting etter jaktbart vilt, og i noen tilfeller etter en make eller etter inntrengere på territoriet.
Vi skal også huske på at hunder på ren refleks gjør motstand mot noe som «presser dem» bakover. De fleste hunder trekker for eksempel helt naturlig både i sele og i vanlig halsbånd. Det kan være fryktelig vanskelig å lære dem å ikke trekke, men å trekke gjør det oftest helt av seg selv.
Et virkelig mysterium er hvorfor et hundespann trekker også når de holder på å falle sammen av utmattelse. Er det fordi de rett og slett er låst i en vane? At de er opplært til det, liksom uten å kunne noe for det – akkurat som at de sikler når de lukter mat? Trekker de fordi de er redd for å miste kontakt med flokken? Lederhundene trekker i alle fall uten at noen verken skubber eller drar dem, enten de er sultne eller mette, uthvilte eller opplagte. Om de gjør det av flokklyst eller jaktlyst eller rett og slett av trekklyst i seg selv, det vet vi ikke.
De beste hundekjørerne i verden i dag liker å presisere at den største misforståelsen i hundekjøringens verden er at mange tror hundene trekker for «å gjøre eieren til lags». Akkurat som at hunder har så høye tanker om mennesker at de setter til side sine egne behov og interesser for menneskets skyld (tenk at mennesker kan tro slike ting om seg selv!).
Jeg vet ikke om du ble klokere av dette. Du tar opp et emne vi hundekjørere alltid liker å diskutere.
Selv liker jeg oteren godt, oteren er et av mine favorittdyr. Vet du hvorfor? Oteren liker så godt å løpe opp en bakke, ake på magen ned igjen, og deretter opp igjen om og om igjen. Hvorfor driver oteren og leker og koser seg, når den egentlig burde være rasjonell og fornuftig? Hadde oteren vært mer seriøs kunne forskerne forklart bedre hvorfor den gjør som den gjør. – Sånn er det kanskje med hunder også? Vi vet for eksempel mye om hvordan hunder lærer, men vi vet ikke hvorfor de er hunder.
Jan Vidar Dahle