Hei!
Jeg forer hunden min med rått kjøtt osv. problemet er nå det at jeg og voffsa skal flytte hjemmenfra. Og det betyr at jeg ikke har plass til en diger fryser til kjøttet (bare fryseskap). Derfor ser det ut som om jeg blir nødt til å basere mer av foret på tørrfor. Hun er vandt til å spise tørrfor ettersom hun pleier å få litt tørrfor innimellom og hvis vi er steder det er upraktisk med rått kjøtt. Jeg vet du ikke er spesielt positiv til ferdigprodukter (ikke egentlig jeg heller), men ettersom du har fått mange spørsmål om foret Norwegian Polar regner jeg med du vet hva det er. Spørsmålet mitt er egentlig: Er norwegian polar et tørrfor eller krever det fryseplass? Har du noe forslag til hva jeg kan fore med? Hun vil fortsatt få litt kjøtt, men det kan ikke lenger være hovedbestanddelen i foringa.
Kan ikke fore med rått kjøtt lenger
Svar fra Jan Vidar Dahle
Norwegian Polar er frosset, ferdigblandet fôr av kokt kjøtt og med alt hunden trenger bortsett fra noe å tygge på, også litt fiber. Bra saker. Hvis du nekter å gi hunden din rå bein kan en frossen bit med kjøtt nå og da likevel holde tennene brukbare. Nest etter overvekt er tannproblemer hundenes største trussel, selv om rev, ulv og andre ville hundedyr merkelig nok har nydelige tenner (hvordan dette kan ha seg når de mangler tannbørste fatter ikke jeg :-). Det fins mange andre bra løsninger også. For eksempel selges kjøtt og innmat frysetørket, og i form av hundepølser og hermetisk boksemat. Nå snakker jeg om kjøttbaserte produkter, ikke blandingen av vann, korn og kjøttsmak (hovedsaklig) som selges som «hundemat» i dagligvarebutikkene.
www.troll.no selger hermetikkbokser med kjøtt iblandet litt ris, og som egner seg i blanding med tørrfôr. Dette er høyeste kvalitet, og brukes av mange hundekjørere. Boksene lagres i romtemperatur, og selv bare en kvart boks (100 gram) i tørrfôret gjør store forskjeller i opptakelighet og hundens kondisjon.
Frysetørket kjøtt selges av Provit www.norsk-dyremat.no, og har samme kvalitet som ferskvarer og er lett å lagre over lang tid, svært lettvint å gi og veier dessuten nesten ingenting før du tilsetter vann. Frysetørket vom er vel egentlig den beste turmaten en hund kan få, for dem som driver med friluftsliv. Ulempen er prisen, som er høy, selv om den er rimeligere når man kjøper stort (kilospakker og esker). Ett kilo frysetørket vom er det samme som fire kilo frosset/fersk vom, og varer altså 16 dager for en middels stor familiehund som får halvt om halvt tørrfôr-kjøtt.
I lange sledehundløp bruker jeg som mange andre først og fremst frysetørket vom. I tillegg til god holdbarhet og lett vekt er fordøyeligheten ekstremt god, smakeligheten det samme og tilberedelsen renslig, rask og lettvint. Hadde jeg vært veldig rik tror jeg at jeg ville gitt hundene mine en blanding av frysetørket vom og litt tørrfôr året rundt, kombinert, selvsagt, med rå, saftige kjøttbein tre ganger i uka. Noen av verdens beste hundekjørere har sponsorer som gjør at de faktisk bruker frysetørket vom året rundt. Jeg misunner dem.
Til vanlig gir jeg i stedet fersk vom (som må holdes frosset, tines opp før bruk og ikke tåler lagring i varmegrader) og annet kjøtt og fisk blandet i litt tørrfôr. Jeg har to femhundreliters frysere for ti hunder, og likevel skulle jeg egentlig hatt et par frysere til. I fjor måtte jeg leie plass på et fryselager i tillegg. Så jeg skjønner problemet ditt, selv om du driver med hund i en mer fornuftig målestokk!
I løp anvender jeg altså frysetørket og hermetisk mat. Grunnen er at hunder i løp utsettes for så mye stress at selv ørsmå mengder bakterier gir diare. Diare betyr uttørking og at hunden som er rammet mister humøret og må tas ut av løpet. Dersom kjøtt har vært opptint før, eller hvis tørrfôr og kjøtt står sammenblandet i mer enn 20 minutter, er diarespøkelset der med en gang. Hundeløp er basert hundre prosent på at hundene løper frivillig og av glede. En hund som ikke er glad trekker ikke og må settes ut (eller sove i sleden til vi kommer fram til neste sjekkpunkt) Derfor velger noen hundekjørere de mer kostbare frysetørkede produktene for ikke å få reduserte og trise hunder.
Stort sett alle hundekjørere forteller at de har inntrykk av at hundene får et ekstra overskudd av rått kjøtt og innmat. Hvorfor ferskt frosset rått kjøtt har så positiv virkning på hunder vet vi ikke helt. En del forskning er gjort, og vi har sett at blodverdier, fordøyelse og væskebalanse blir bedre, men vi vet ennå ikke akkurat hvilke enzymer som er så viktige. Det eneste vi vet med sikkerhet er at vi ikke finner dem i tørrfôr. Mest sannsynlig fordi enten råvarene ikke hadde god nok kvalitet i utgangspunktet eller fordi de uansett kvalitet blir ødelagt av oppvarmingen som må til for å lage tørrfôrkuler. Som vi vet holder ingen proteiner seg ved oppvarming. Prøv å gi hunden din en lærstøvel å spise, så skjønner du hva jeg mener. Den er laget av noe som i utgangspunktet hadde vært god hundemat (rå, fersk dyrehud), men garvingen og behandlingen av læret gjør at selv om vi fortsatt snakker om 100 prosent proteiner av førsteklasses råvarer, er de direkte ufordøyelige for hunden. Parallellen til tørrfôr er dessverre mer relevant enn jeg skulle ønske. Hadde det ikke vært lettvint om god hundemat kom ut av en sekk! Dessverre gjør den ikke det like lite som ferdigbehandlet hurtigmat og en vitamintablett for mennesker ikke ser ut til å måle seg med et sunt, naturlig kosthold av naturens egne friske råvarer.
Jan Vidar Dahle