Kjemisk kastrering

Vurderer kastrering av min hannhund. Han nærmer seg 3 år og jeg har få problemer i forhold til løpetidstisper etc., men han er noe hissig mot andre hannhunder. Konsentrasjonen forsvinner under trening og konkurranse når det er andre, større hannhunder rundt og dette har vel blitt en vond sirkel ettersom han har angrepet et par ganger uten at det har ført til skader hverken hos den han har angrepet eller ham selv. Han er av en liten rase, men stor i hodet og går derfor gjerne etter de som er dobbelt så store som han selv. Da er det jo han selv som stort sett får svi også. Siden jeg tror problemet sitter like mye i hodet som i testiklene vil jeg prøve kjemisk kasterering før jeg evt. går til et mer drastisk skritt og velger kirurgisk kastrering.
Noen spørsmål i den sammenheng:

1) Noen mener at det er så stor forskjell på kjemisk og kirurgisk kastrering at det ikke har noen hensikt å prøve kjemisk kastrering, mens andre mener at hvis jeg ikke ser noen effekt av kjemisk kastering er det ingen vits i kirurgisk kastrering og da er det best å prøve kjemisk kastrering først. Hva er riktig?

2) Øker risikoen for kreft og andre sykdommer selv ved en hormonsprøyte/kjemisk kastrering? Snakker vi i så fall om en liten økning eller en stor (5% eller 50%)?

3) Hvor lang tid går det fra hunden får sprøyten til en bør kunne se en virkning?

4) Hvor lang tid må det gå mellom kjemisk og evt. kirurgisk kastrering?

5) Det finnes flere hormonsprøyter på markedet. Jeg har undersøkt hos 3 vetrinærer og alle bruker forskjellige preparater: Tardac, Promon og Covinan. Hva er forskjellen på disse? Kan du anbefale en fremfor de andre? Er det evt. andre midler som du anbefaler?

Svar fra Veterinær Cecilie Strømstad

Hei!

Min erfaring er at virkningen av kjemisk og kirurgisk kastrering er svært forskjellig. Den virkningen du får av en hormonsprøyte behøver ikke fortelle deg hva du kan forvente om hunden kastreres. Det finnes ingen fasitsvar på dette spørsmålet, men forskjellige veterinærer kan ha forskjellige erfaringer som de bygger sine standpunkter på.

Risikoen for kreft og andre sykdommer øker ved bruk av hormonsprøyter. Hvor mye risikoen øker avhenger av dosen som brukes, og hvor lenge hunden eksponeres for stoffet.

Det varierer fra en dag til noen dager før en ser virkning etter at hunden har fått hormonsprøyten.

Det har ingen betydning når kirurgisk kastrering foretas i forhold til kjemisk kastrering.

Jeg kan desverre ikke anbefale ett preparat fremfor et annet, det er ikke noe som dette forum er egnet til. På vår klinikk bruker vi ingen slike preparater, fordi vi ikke synes det er riktig å utsette dyrene for den risikoen det innebærer.

Andre midler: hos oss velger vi å kartlegge problemstillingen nøye først, slik at vi kan finne ut om problemet skyldes testosteroner, er lært atferd, eller er noe helt annet. Deretter kan vi velge kastrering dersom det er indisert, eller vi kan bruke en kombinasjon av trening og akupunktur eller urter.

Hilsen fra veterinær Cecilie Strømstad
AlternatiVet
Dyreklinikken for hund og katt
www.alternativetdyreklinikk.no