Kjøring med Sacco-vogn, noen spørsmål…

Hei! Jeg har blitt den lykkelige eier av en aldeles fantastisk vogn….Jeg har en labradortispe som jeg bruker denne til, samt at jeg passer av og til noen hunder som jeg også kjører med. Nå har jeg etterhvert oppdaget noe som jeg ikke helt finner ut av… Når jeg kjører en og en ser jeg at de aller fleste hunder drar seg hardt mot en side, min egen tispe er litt bedre når jeg setter i en annen hund på den siden hun drar til… Dette ergrer meg litt fordi hun er jo råsterk når hun drar til siden, men rett framover er det vanskelig å få fram de samme kreftene! Jeg har prøvd å holde stabilt i styret, (for å støtte imot), og også slippe opp litt brått. Er det sånn med hunder som med hester, at de ofte har en side som de er sterkere/stivere i??
Og er det måter å fikse dette på?? Kan det eventuelt ha noe med «ubehagsfølelse» å gjøre? Jeg mener da at de ikke er helt fortrolig med vognen?? På forhånd takk for svar!

Svar fra Jan Vidar Dahle

Å kjøre med vogn eller med hunden i strikkline og sele foran sykkelen er kjempemoro – det er jeg enig i!

Skjevt eller rett trekk, det er spørsmålet… Dette er noe vi hundekjørere må forholde oss mye til. Jeg kunne svart mer spesifikt for akkurat din hund hvis du hadde gitt meg et hint om farta, distansen, treningsgrunnlaget og ikke minst seletype og om du bruker drag eller bare liner. Uten å vite noe mer må jeg altså bare komme med noen generelle betraktninger.

At en hund trekker med skjev vinkel i forhold til fartsretningen er ganske vanlig. Noen trekker skjevt bare tidlig på sesongen, noen bare i spesielt lav fart, noen bare når distansene og varigheten er kort, noen bare ved tung motstand og noen trekker skjevt hele tida. At hunden trekker skjevt kan være et problem på to områder: Gnagsår i armhulen (skjevt ut til høyre kan gi gnag i høyre armhule), og ensidig belastning og økt risiko for belastningsskader. Derfor er tommelfingerregelen at en skjevttrekkende hund trenes på begge sider i spannet, men at i løp og på langturer settes hunden på den siden hvor den trekker rettest. Noen hunder har for øvrig en klar favorittside, og fungerer ikke på den andre siden i det hele tatt. Pussige dyr!

Noen hunder trekker skjevt fordi de krabber og tar ekstra i når det går svært langsomt. Å øke farta eller distansen tar ned intensiteten slik at de trekker rettere.

Mange hunder har sin favorittside, og trekker skjevt om de går på ene sida, rettere på andre…

Mange hundekjørere bryr seg overhodet ikke om at hunder trekker skjevt, så lenge de trekker. Ofte er det skjeve trekket tegn på entusiasme og god arbeidsvilje.

Å bytte seletype kan hjelpe på. Med parallelle drag foran vogna eller pulken tvinges hunden på plass og må trekke rettere.

Jeg kjenner til spesielle tilfeller der krabbing har vært knyttet til stivhet eller skade i bakre del av ryggen, og at riktig massasje og uttøyning har løst problemet. Hvis du er nøye med å la hunden få tusle litt løs før og etter turen gjør dette også stor, positiv forskjell mot risiko for stølhet. God hvile er også viktig. Å trekke vogn er intenst for hunden, og må ikke overdrives. Men hva som er overdrivelse har å gjøre med hundens fysikk, dens motivasjon, underlaget (mykt underlag gir mulighet for mer kjøring), treningsgrunnlag (bygg forsiktig opp distansene og varigheten) og mest av alt hvilken intensitet den jobber med. Moderat innsats gjør at man kan kjøre lengre.

Å trekke saccovogna er ikke særlig tungt på plant underlag når vogna først er i bevegelse. Dette har du jo merket ved at du faktisk må bremse nesten hele tida (går jeg ut fra). Ved stigninger er arbeidsbyrden en helt annen sak, og her må vi i blant hoppe av i fart og løpe ved siden av. Forsøk å hoppe av før det blir nødvendig, slik at hunden angriper motbakken med humør og iver. Ikke kjør tungt opp helt til det blir stans. Da lærer hunden å mislykkes, og innsatsen og trøkket ebber ut. Som med all opplæring av hunder gjelder det å skape situasjoner som lykkes ved å være forutseende.

Uansett tror jeg du skal passe på å variere turenes lengde, holde farta moderat (særlig i nedoverbakker) og veksle på treningsstedene. Pass på at du selv slapper av og koser deg. Hunder i trekksituasjon er svært vare for kjørerens eventuelle anspenthet, stress og irritasjon. Jeg kan ikke helt forklare hvorfor, men hunder som jobber foran en kjører som er anspent eller som snakker og maser går bestandig mye, mye dårligere.

Å tilby vann flere ganger per tur går jeg ut fra at du er nøye med. Hundekjørere flest gir vann så ofte som hvert tiende minutt når de trener hundene opp mot 15 varmegrader. La hunden drikke til den ikke vil ha mer før du fortsetter. I motsetning til hester trenger vi ikke være forsiktig med vannmengden vi gir av gangen når vi har å gjøre med hunder.

Jeg vet ikke om du fikk noe ut av disse kommentarene. Jeg antar svaret er ja på spørsmålet ditt om hunder fungerer som hester når det gjelder dette med å trekke mot siden i noen individer og tilfeller.

Jan Vidar Dahle