Kløe og allergi

Hei!

Jeg håper du kan hjelpe meg for nå vil jeg ikke se hunden min klø lenger. Han våkner t.o.m. flere ganger midt på natten av at han klør og å trene lydighet med han er mer eller mindre umulig, da han setter seg ned for å klø hele tiden. Naboen har også begynt å klage, da hunden min banker i gulvet når han klør.
Jeg har en engelsk springer spaniel hannhund på 2,5år som har klødd mer eller mindre konstant siden han var 10 mnd. Vi har forsøkt det meste og i perioder har han vært bedre (bl.a. når vi skiftet fòr + begynte med vaksine), men så har det altså begynt igjen.
Han har fått påvist både lavt stoffskifte (har gått på medisin i 1,5år for dette) og allergi ( mot husstøv og midd, han har gått på vaksine i 1 år nå). Når det gjelder fòr bruker vi nå specific eicosa som skal bygge opp imunforsvaret. Hunden er også kastret (noe som også skulle kunne hjelpe kløen, men gjorde det selvfølgelig ikke) og jeg har klippet han helt kort, så han ikke skal gå rundt å være våt. Han ligger heller ikke på soverommet lenger, siden det er mye støv og midd der. I perioder har han også gått på kortison for å slippe å klø, noe som selvfølgelig har virket bra.
Det jeg lurer på er om jeg nå bør gi opp og sette han på konstant kortison resten av livet så han slipper å lide (om ikke du har noen bedre forslag da). Hvilke konsekvenser vil i såfall dette ha?? Vil kan da få et kortere liv? Vil han få andre plager?

Hilsen meg

Svar fra Veterinær Cecilie Strømstad

Hei du!
Dette høres plagsomt ut både for deg og hunden!

For å ta det siste først: Prednisolon er effektivt mot plager hos allergiske hunder fordi det demper betennelsen i huden. Hvis man klarer seg med lave doser kortison, og gir det hver 2. til 3. dag, er det som regel ikke så mange bivirkninger. Hvis det må gis daglig, eller i større doser gir det ofte bivirkninger. De vanligste er økt drikkelyst, økt matlyst – hunden kan da bli tykk! Immunforsvaret kan bli redusert slik at hunden lettere får infeksjoner. Det hender også at hunder kan få mer alvorlige følgetilstander av langvarig bruk av prednisolon. Livet til hunden kan bli forkortet. Dersom ikke noe annet hjelper (se under for mange forslag!!) må du kanskje vurdere å bruke prednisolon. Det du da må vurdere risikoen for bivirkninger opp mot plagene hunden har nå. Kanskje er det bedre for hunden å leve et kortere liv med mindre plager?

Det som er viktig med behandling av plager ved hudproblemer, er at det er veldig individuelt hvordan hver hund reagerer på behandlingen, så den bør skje i nært samarbeid med din veterinær.

Her er en liste over noen av de tingene jeg pleier å gjøre når jeg skal prøve å finne årsak til at hunden klør:

En grundig historie fra eier som beskriver hundens hverdag, grundig beskrivelse av symptomene, når de kom, hvor de kom – hvor klør hunden, årstidsvariasjoner osv.

Parasittundersøkelse: parasitter er en veldig vanlig årsak til kløe – både lus, pelsmidd og skabb. Man kan finne lus og pelsmidd ved grundig undersøkelse av hår og hud, og ved å ta overfladiske hudskrap som undersøkes i mikroskop. Skabb kan man ofte ikke finne uten å ta en blodprøve og måle antistoffer, men det er noen symptomer som kan gi veterinæren en pekepinn.

Man må finne ut hva som skjer i huden – er det en bakterieinfeksjon? (Mange hunder med allergi får bakterieinfeksjoner i huden, og da blir kløen mye verre!) Hvilke celler finner man der? Det gjøres ved å ta et hudskrap som farges og undersøkes i mikroskop. Hvis hunden har en infeksjon i huden er det viktig med en prøve av bakterien for å se hvilken antibiotika som ev. virker fordi behandlingen ofte må vare 3 uker eller mer – og da er viktig å bruke riktig sort!

Mange ganger gir sykdom i indre organer kløe – derfor er det viktig med en generell blodprøve.

Allergitester tar man enten ved å ta en blodprøve, eller man gjør det rett på hundens hud, dette forstår jeg allerede er blitt gjort på din hund, og du har fått vite at den er allergisk mot bl.a.husstøvmidd.

Mange hunder reagerer på noe i fôret – for å finne ut av det gjør man et fôringsforsøk – det gjøres ved at man gir en eliminasjons diett i 6-8 uker. En eliminasjonsdiett kan være et tørrfôr som du kjøper hos veterinæren (Royal Canin har Hypoallergenic, og Hill´s har Z/D), eller det kan være mat du lager selv til hunden, da velger du EN proteinkilde som er ny for hunden (f.eks laks), og EN karbohydratkilde (f.eks ris). Dersom hunden i løpet av de 6-8 ukene blir bra eller bedre, gir man det fôret den fikk tidligere. Hvis den da begynner å klø igjen, går man tilbake til eliminasjonsdietten for å se om hunden blir bedre. Hvis hunden er bedre/bra på eliminasjonsdietten, og verre på det den har fått før, er det en indikasjon på at den er allergisk mot proteiner i fôret. Etter dette må man finne ut hva hunden tåler ved å prøve ut nye ting, en om gangen. Det hele må skje i tett samarbeid med veterinær, og det er viktig å være nøyaktig og følge instruksene grundig. Hunden må i testperioden ikke få NOE i munnen annet enn eliminasjonsdietten og rent vann.

Her er eksempler på tiltak som kan heve kløeterskelen (vilkårlig rekkefølge) i tillegg til hyposensibilisering som du har fått:

Dosen og intervall mellom sprøytene bør tilpasses, siden han har vært bedre etter at han fikk det, kan det være mye å vinne her!

Tilskudd av omega 3 og omega 6 fettsyrer (f.eks fiskeolje som inneholder mye omega 3).

Sørge for at hunden alltid er fri for utvendige parasitter som lus, pelsmidd, skabb.

Godt pelsstell så død pels fjernes og det ikke dannes tover, huden skal holdes myk og sunn, det finnes forskjellig shampoer og sprayer til å ha på hud/pels som bidrar til dette.

Jevnlig bad for å holde hud og pels fri for ting som hunden er allergisk mot.

Minimalisere stress (som øker plagene) ved optimal mosjon og aktivitet, her kommer kastreringen inn, om du ikke merker bedring hver dag, så har du mest sannsynlig en effekt av mindre stress i forbindelse med løpetid i nabolaget.

Siden hunden din er allergisk mot husstøvmidd, kan du gjøre mye for å minske plagene:

Hunden skal ikke ligge mye på rom der det er vegg til vegg tepper, den skal heller ikke ligge på et soverom om natten.

Godt generelt renhold i huset, også støvsuging av ev. tekstiltapeter og gardiner (hvis ikke de kan vaskes).

Hundens soveplass bør ha en glatt overflate som er lett å vaske, og evt. tepper/dyner vaskes ukentlig.

Kulde tar også knekken på middene, så om vinteren kan ev. tepper i stuen og hundens seng gjerne settes ut noen timer en gang i uken.

Dersom dette ikke er nok kan du prøve flere ting:

Kløestillende tabletter (antihistaminer) – som du har fått. Antihistaminer kan gjøre noen hunder trøtte. Det finnes flere sorter, så hvis det ikke er god virkning av den første du prøver, kan du prøve et annet preparat.

Alternative behandlingsformer har ofte god effekt på allergiske plager.

Håper du finner en behandlingsplan som virker for din hund!

Hilsen fra veterinær Cecilie Strømstad