Jeg skal lære opp jämthunden til faren min med klikker. Hun er 1 1/2 år gammel, og har ikke blitt trent noe særlig før.. Jeg lurte på om det gikk an å klikke henne til å spore elg.. Altså ta henne ut i skogen og klikke og belønne når hun finner riktig spor? Har dere noen tips om å klikkertrene en jakthund?
Jeg skal lære henne grunnleggende trening først, bare lurte på om dere hadde noen gode råd for hva jeg kunne gjøre når jeg skal begynne med jakt trening..
Hilsen Silje:-)
Svar fra Håkon Groven
Hei Silje!
Artig at du vurderer å bruke klikkeren til jaktrening av elghund. Så vidt jeg vet, blir du i tilfelle den første 🙂
Svaret du får baserer seg likevel på klikkertrening uten bruk av klikker (spør på nytt hvis du ikke blir fornøyd med svaret)!
Hvis hunden er som jämter flest, tror jeg ikke at du behøver å bruke klikker og «ekstrabelønning» som for eksempel godis for å få til en god bandhund (jeg oppfatter det som at det er det du spør etter).
God jaktlyst gjør at man vanligvis kan få veldig gode bandhunder ved å bruke en annen veldig god betinget forsterker – nemlig sporlina. Du kan fint trene «i henhold» til hovedprinsippene innen klikkertrening likevel (jeg forklarer senere).
Jeg har følgende råd:
På de første turene i skogen så setter du på hunden sporlina/selen og går «vanlig tur». Når dere tilfeldigvis kommer over elgspor så lar du hunden følge disse noen minutter hvis den sporer rolig og med lav nese. Hvis du vil kan du godt rose hunden, men ikke hjelp den på noen måte feks ved å peke eller veilede med sporlina. Hvis hunden begynner å trekke mye i båndet så stopper du. Så snart du merker at lina blir litt slakkere, lar du hunden på nytt få komme framover. Det samme gjør du når hunden letter hodet fra sporet – da stopper du også. Stå så i ro helt til hunden på nytt senker nesa. Da går du framover igjen.
Hvor streng du skal være med å ikke la hunden gå med høyt hode får du vurdere selv (en bandhund må jo også lære/få lov til å jakte på overvær/med høyt hode).
Hovedprinsippet er altså:
1) La hunden få komme framover når den gjør som du vil (sporer rolig og med lavt hode). Dette er postiv forsterkning av hundens adferd, akkurat på lik linje med å gi en godbit.
2) Stopp når hunden ikke gjør som du vil (drar i lina og går på overvær i sporet). Dette er negativ straff av hundens adferd, akkurat på lik linje med å la være å gi en godbit.
De tre hovedprinsippene bak klikkertrening er fulgt når du trener slik:
1) Du bruker postiv forsterkning og negativ straff (gå framover og stopp)
2) Du bruker en betinget forsterker bevisst (det å få slakk line forteller hunden at den får belønninga, og det å få stopp forteller hunden at den ikke får belønninga). Se på sporlina som din klikker.
3) Du baserer deg på hundens egeninitiativ (du bruker ikke noen form for hjelp for å få hunden til å spore)
De samme prinsippene kan du fint bruke når du kommer så langt at du skal begynne å stille innpå dyr: Når hunden oppfører seg rolig og ikke lager lyd i elgsituasjonene lar du den få komme framover. Når hunden er urolig så stopper du. Bjeffer den så ville jeg rett og slett ha tatt den med bort fra hele situasjonen (dette kan være en veldig hard straff for en ivrig jakthund).
Jeg gjør det selv slik som jeg har beskrevet over. I tillegg bruker jeg «vanlig» klikkertrening (dvs. jeg bruker klikkeren) til all grunn dressur.
Hilsen Håkon G. Halvorsen
http://www.canis.no/trondheim
http://clickerblog.blogspot.com