Klikkertrenerens kroppsspråk!

Jeg skal nå stille et spørsmål som det antageligvis ikke finnes noe fasitsvar på, men jeg ønsker et synspunkt fra dere med erfaring:

Når vi klikkertrener, har jeg litt problemer med å forholde meg naturlig når det gjelder mitt kroppsspråk og blikk. Vanskeligst er det når jeg venter på å få presentert en spesiell adferd som lar vente på seg. Enten stirrer jeg, eller så ser jeg på noe annet enn hunden (for ikke å stirre for mye), noe hundens muligens oppfatter som ignorering… Noen av treningsøktene våre ender med at hunden begynner å snuse i bakken. Tolker dette som dempning fra hundens side og jeg avbryter økten. Er det riktig av meg? Skulle jo helst ha avsluttet med en knall innsats,da…
Prøver jo så godt jeg kan å stå med naturlig kroppsholdning, men uten å påvirke hunden for mye…en håååårfin balanse, det der!
Hvordan gjør dere dette? Noen tanker fra dere om treners kroppsspråk under klikkertrening hadde vært veldig fint:-)

PS
Prøver å trene så korte og positive økter som mulig (ca 10 min inkl. lek og kos), men kan gjerne ta en ny økt eller to etter en liten pause hvis vi har dagen.

Svar fra Morten Egtvedt

Hvis ting ikke går så bra på treningen har det sannsynligvis lite med kroppsholdningen din å gjøre (hvertfall så lenge du ikke står og direkte nistirrer på hunden). Senk heller midlertidig kriteriene dine og gjør det lettere for hunden å tjene klikkene sine. Forlang mindre, klikk oftere, belønn bedre! Hvis du gjør det kan du gjerne stå på hodet uten at hunden bryr seg 🙂

Men det er fint at du er oppmerksom på kroppsholdningen din. Måten vi står på blir veldig fort «en del av bildet» for hunden. Det beste er derfor å variere på hvordan du står. Skift plassering, hold hendene dine på forskjellige måter, fest blikket på forskjellige steder osv. Da unngår du at hunden blir avhengig av at du står på en spesiell måte. Men hvis du føler at hvordan du står er en «hårfin balanse» er det nok andre deler av treningen din du bør forandre på.

Så konklusjonen min er: ikke heng deg opp i uvesentligheter – det er de «store tingene» som teller, dvs 1) timing 2) kriterier 3) forsterkningsfrekvens 4) forsterkningskvalitet. Lykke til med treningen!

Morten Egtvedt