Har ei rottweilertispe på 3 mnd. Hun er veldig sosial, lærevillig og trivlig, men reagerer med usikkerhet når hun hører andre hunder bjeffer. Hun demper (letter labben, legger ørene) og viser tydelig at hun misliker situasjonen. Jeg har begynt på klikkerkurs, og har fått i hjemmelekse å belønne hennes atferd med klikker når hun viser dempende signaler i ovennevnte situasjoner. Jeg har imidlertid fått «pepper» av andre instruktører som mener at jeg forsterker hennes usikkerhet ved å belønne hennes atferd.(les: Korrekt: Hundeglam er skummelt). De mener jeg skal belønne hunden i de situasjoner hun IKKE viser usikkerhet. Trene kontakt, evt. andre øvelser, og på denne måten avlede oppmerksomhet fra hundeglam og utagering fra øvrige kursdeltagere (evt. nabohunder). De motstridende rådende har medført at jeg selv er usikker på hvilken metode jeg skal velge. Forøvrig har jeg intensjoner om å konkurrere i både bruks/lp, og av den grunn ønsker jeg at ovennevnte adferd brennes ut på korrekt måte.
Klikkertrening og dempende signaler
Svar fra Morten Egtvedt
Jeg må innrømme at dette var et vanskelig spørsmål. Kunne selvfølgelig tenkt meg å sett hunden for å kunne sagt noe mer sikkert, men har ihvertfall noen tanker om «problemet». For det første har du en meget ung valp. Det er naturlig for valper å ha en «sunn skepsis» til saker og ting, og så lenge hun ikke gjør annet enn å lette på labben og legge ørene litt bakover ville jeg ikke laget noe stort problem ut av det. Det er meget sannsynlig at dette forsvinner av seg selv i løpet av en måneds tid hvis du ikke gjør noe annet enn å overse henne i de situasjonene hun blir redd. Valpen din er i en periode hvor det er meget viktig at hun blir godt miljøtrent og sosialisert både med folk og med andre hunder. Det viktigste du kan gjøre i denne perioden er derfor å sørge for at hun får mange positive opplevelser med andre snille hunder. Da tror jeg problemet forsvinner av seg selv.
Det er flere måter å takle situasjonen på hvis hunden blir redd for noe. Det ene er bare å overse hunden (lat som ingenting, eventuelt kan du gjespe og se på noe annet – noe jeg kanskje tror vil være like greit i ditt tilfelle). Det er også en mulighet å gå mer direkte inn med belønning, gjerne med klikker. Når skal du så klikke & belønne?
Jeg må innrømme at jeg ikke ser poenget med å belønne dempende signaler med klikkeren i dette tilfellet. Det er vel ikke det som er treningsmålet. Målet er at hun ikke skal bry seg noe spesielt om at andre hunder bjeffer. På den annen side tror jeg heller ikke at du «forsterker usikkerheten» ved å klikke når hun viser dempende signaler. Ettersom «usikkerhet» ikke er en operant adferd kan den heller ikke forsterkes med godbiter.
Hvis jeg skulle trent på usikkerheten med klikkeren tror jeg kanskje jeg ville gjort det omtrent slik; For det første trenger du en figuranthund som kan bjeffe på kommando slik at du kan være forberedt og slik at hunden kan være langt unna de første gangene. Hvis hunder bjeffer når du ikke er forberedt tror jeg det tryggeste er bare å gjespe / overse hunden. Når figuranthunden begynner å bjeffe klikker du med en gang og belønner med godbit. Når det er stille sier du ingenting – neste gang hunden bjeffer klikker du og belønner rolig igjen. Avtal gjerne slik at din medhjelper får hunden sin til å bjeffe 1-4 bjeff med pauser imellom. Det er viktig at hunden som bjeffer er så langt unna de første gangene at valpen din ikke blir skremt. Hvis den blir skremt er det ingen vits i å klikke. Det blir kanskje ikke verre heller, men hunden vil være så opptatt av det den er redd for at den ikke vil legge særlig merke til klikkeren og godbiten din. Start derfor på lang avstand og gå nærmere når du ser at valpen din begynner å logre litt i forventning når hunden bjeffer (bjeff = klikk + godbit!!). Gå gradvis nærmere. Etterhvert trenger du ikke lengre å klikke hver gang den andre hunden bjeffer, men heller begynne å gjøre andre ting. Tren litt «sitt» mens den andre hunden bjeffer eller lignende. Lær hunden at livet fortsetter som vanlig selv om andre hunder snakker litt høylydt av og til.
Du får tenke litt igjennom hva du vil gjøre, men som sagt tror jeg dette forsvinner av seg selv med tilstrekkelig miljøtrening og sosialisering.
Morten