Klikketrening og valp

Hei, jeg og min samboer har en valp (Engelsk springer spaniel) på 14 uker. Vi har hatt han siden han var 8 uker. Vi har holdt på med klikketrening siden vi fikk han. Det er mange utfordringer når man er førstegangshundeeiere en av de største, er alle de motstridende meningene som finnes rundt hundeoppdragelse. Vi har begge lest «Klikketrening for din hund» syns det er vanskelig mht klikketrening av valp. Blant annet: Når en valp hopper opp på bordet (legger labbene oppå) kan man klikke når den har alle fire på gulvet, eller når valpen slipper taket i buksebenet ditt, når den slutter å bite i båndet, eller når den ikke biter når du løfter den opp osv. Men alle disse tingene er ting som gjentar seg mange ganger i løpet av en dag. Jeg har lest at man skal være konsekvente og bare fortsette med å overse, belønne når de «gjør noe annet bra i stedet for å feks bite osv. Problemet mitt er å «kombinere» dette med: 1) Trening i korte økter (x antall klikk i løpet av en dag…) Belønning: en valp som spiser 3 ganger for dag, skal vokse og helst få i seg det han trenger, og redselen for å få en matlei valp, at interessen for belønningene avtar pga stor belønningshyppighet. Dette ble langt, men spørsmålet blir egentlig, når man skal hindre en valp i å bite, hoppe opp, gnage på ting den ikke har lov til osv osv, og man skal «trene i økter» – hva da med resten av tiden? Jeg føler jeg «trener med valpen (klikking og belønning)hele tiden» og er redd for at vi vanner ut hele «klikkingen» med å rette på «vanlig valpeadferd»???????? Håper dette ikke var alt for uklart. På forhånd takk for all respons. Førstegangsvalpeeiere:)

Svar fra Morten Egtvedt

Hvis hunden hopper opp på bordet eller gjør andre ting dere ikke liker anbefaler jeg IKKE å bare vente til den ferdig. Stopp den heller med en gang på en vennlig og bestemt måte! Hvis du oppdager at du driver å stopper valpen gang på gang i de samme situasjonene får du heller tenke hva du heller vil at valpen SKAL gjøre, og jobbe litt med å lære den dette (f.eks. ligge stille mens dere sitter ved bordet, sitte og vente mens dere åpner døra, osv). I tillegg kan man ofte tilrettelegge situasjonen slik at valpen ikke så lett får mulighet til å gjøre pøbelstreker (gjør huset «valpesikkert» osv.)

Bruk først og fremst klikkertrening til å lære valpen din nye ting. For hver nye adferd valpen din lærer vil den få et nytt alternativ til plagsomme valpefakter, og det vil gradvis bli mindre behov for å stoppe den hele tiden. Men i mellomtiden bør dere ikke være «handlingslammet» når valpen gjør ugagn – det er enkelt å stoppe valper vennlig men bestemt uten å skremme dem. Glem heller ikke at mange valpestreker (f.eks. valpebiting) forsvinner av seg selv så lenge man unngår å gjøre problemene større enn de er.

Morten Egtvedt
http://www.hundetrening.no