Klør veldig i rompa – gjærsopp!

Hei!

Jeg fikk vite at lekekameraten til hunden min hadde fått skabb. Jeg dro til vet. og de gav han ”Stronghold” uten å ta skikkelige prøver. Greit nok. Men den prøven de tok var en teip-prøve og de fant et stort antall av gjærsopp (han har hatt mye hudproblemer og fått en del Antibiotika). Fikk en shampo (Malaseb). Han har fått en ENORM kløe i analåpningen. Han klarer nesten ikke å spise opp maten sin, da han heller løper rundt og rundt av frustrasjon etter å kunne klø seg bak. Han er en staffordshire bull terrier på 14 mnd. og den rasen rekker ikke frem til å kunne klø tilbake. Stakkars! Han tømmer analkjertlene når han gjør fra seg, så det skulle være i orden. Har du noen tips? Har dette noe med gjærsoppen å gjøre? Synes nemlig at det har blitt verre. Dette plager han virkelig. Jeg fôrer med vom & hundemat. Er det produkter jeg virkelig bør holde meg unna? Fungerer gjærsoppinfeksjon på hund slik som på mennesker? Håper å kunne få hjelp av deg. Takk på forhånd!

Hilsen bekymret mor.

Svar fra

Hei bekymret mor!
Ja, dette hørtes jo plagsomt ut – og er desverre ikke så uvanlig heller. Det finnes flere forskjellige typer sopp, både de som skal være naturlig i huden og i tarmsystemet og de som skaper problemer når det blir for mye av det. Slett ikke uvanlig for hunder som har en eller annen allergi.

Antibiotikabehandling er nok desverre en av de behandlingsformene som kan gi økt vekst av ugunstige gjærsopper – fordi antibiotika forstyrrer den normale bakterieflora i kroppen. Dermed ødelegges kroppens egen evne til å holde bakterieflora og forskjellige andre mikroorganismer i sjakk. Men det er heldigvis ofte noe som kan gjøres.

Rensing av hudområder der det samler seg mye gjærsopp – anus, armhuler, ytre øreganger kan gjøres med f.eks. gode aloe vera produkter. Forever Living Products har et produkt som heter Aloe Activator og Aloe Veterinary Spray – begge disse er gode til å rense hud med mye sopp. Du bør nok belage deg på å rense 2 – 3 ganger daglig.

Du kan også bruke produkter med melkesyrebakterier som Molkosan eller Lactovitale. Disse får du i helsekosten. Begge disse produktene kan brukes både ut- og innvendig er er glimrende for å rette opp ubalanse i bakterieflora.

Jeg veil også anbefale deg å gi hunden tarmbakterier – altså en innvendig behandling. Kjøp tarmbakterier i helsekosten (bruk gjerne NDS Probiotic 500 – et produkt jeg kan anbefale) – gi 1/2 voksendose daglig i 6 – 8 uker. Om avføringen blir hard kan du gi litt sjeldnere.

Grunnen til at jeg anbefaler tarmbakterier for oppdatering av tarm innvendig når det er plager med sopp utvendig er at kroppens immunforsvar er helt avhenig av en sunn tarmflora for å fungere skikkelig + at god tarmflora forhindrer oppvekst av uønskede gjærsopper. Er det dårlig balanse inne i tarmen blir det raskt det på huden også. Altså tarmbakterier innvendig.

Tenk også på fôring og hva du gir hunden å spise. Hunder er i utgangspunktet laget for å spise rå mat – og først og fremst rå animalsk (kjøtt) mat. Ved dårlig tarmflora og hudproblemer vil jeg i utgangspunktet anbefale å bruke rå vom (Norsk Dyremat) med vitamintilskudd og tilskudd av omega 3 fettsyrer som eneste mat. Vom inneholder enzymer og noe tarmbakterier hunden trenger i fordøyelsen, mens tørrfôr er helt steril. Likeledes vil det gode fettet i vom bidra til sunnere hud. Tilskudd av omega 3 vil også bidra til å bedre hudens barriere mot gjærsopper og andre uønskede mikroorganismer.

Tilslutt må jeg jo nevne homeopatisk behandling. Homeopati er jo en behandlingsform som bidrar til å balansere hele systemet i kroppen – og gjennom å gjenopprette balansen kan kroppen bli istand til å bekjempe mikroorgansimer selv. Homeopati er imidlertid en svært individuell behandlingsform og hunder med tilsynelatende lidelser trenger som regel forskjellige medisiner. Det er derfor litt vanskelig å tips om hvilken homeopatisk medisin akkurat din hund trenger. Jeg vil også trenge en rekke andre opplsyninger om start av plager, hvordan huden ser ut, lukter, pelskvalitet, hva som påvirker kløen, om hunden har andre plager + en del om karaktertrekk, temperament, vaner osv. for å kunne anbefale en homeopatisk medisin til din hund. Ønsker du å bruke homeopati anbefaler jeg at du tar kontakt med en homeopat i nærheten av der du holder til – og selvfølgelig helst en som er vant til å behandle dyr.

Du kan jo uansett forsøke noen av de andre tipsene jeg har skrevet ned ovenfor. Gi meg gjerne en tilbakemelding på hvordan det går. Har du flere splrsmål sender du en mail igjen eller kontakter meg på tlf. 908 29 448. Lykke til!
Vennlig hilsen
Homeopat NAN MNHL – Dipl. Hundefysioterapeut
Lise Hatledal
www.hundehomeopatene.no
tlf.: 908 29 448