Kløv og mosjon for framtidig redningshun

Hei! Jeg har en schæfer hann på 14 måneder som jeg håper skal bli redningshund en dag. Jeg har akkurat kjøpt kløv til ham og lurer nå på hvor mye jeg kan belaste ham når han er så ung, og over hvor lang tid. Er det noen grunn til at hunden skal gå i bånd når den bærer kløv (bortsett fra båndtvangen da, men kløv kan jo brukes om vinteren også…)? Har det noe å si om han drar samtidig som han bærer kløv eller bør jeg ikke la ham gjøre det? Siden jeg ikke har mulighet til å løpe/sykle med ham ønsker jeg også gode råd for å bedre kondisjonen hans (han skal etterhvert kunne rundere 800 meter). Sist jeg veide ham var han 33 kg (han er ca 65 cm høy). Han ble merkbart tynnere da jeg gikk over fra valpefor til vanlig voksenfor (Eukanuba Large Breed). Bør jeg gi ham noe i tillegg til foret han får nå?

-tinka

Svar fra Jan Vidar Dahle

Store, seintvokste hunder bør ikke belastes med kløv før de er over to år. I mellomtiden kan du venne hunden din til å gå med kløven og fylle den skikkelig opp med noe lett og mjukt, for eksempel klær. Mitt forslag er at et par kilo i hver kløvtaske kan være nok, fire kilo til sammen, pluss vekta av kløven (ca. ett kilo). Jeg tror dette er fornuftig enten turen er lang eller kort. Det er neppe noe i veien for å la hunden bære denne lasten også på fjellturer som varer noen dager. Men er du i tvil så vær heller forsiktig. At hunden drar i båndet er ikke bra for nakken og ikke for hundeeieren. Dersom du fester kobbelet bak på kløven blir belastningen mer komfortabel for hunden, sånn at den gjerne får lyst til å trekke. En veltilpasset kløv sitter litt som en trekksele på hunden. Jeg tror ikke det er skadelig for hunden at den drar i så fall.

En annen sak er at kløven kanskje ikke tåler belastningen, og at det kan bli slitsomt for hundeføreren, særlig i nedoverbakker. En siste ulempe med at hunden drar er at den dermed ikke disponerer kreftene riktig, men maser seg ut, og derfor ikke kan gå like langt. Det er hundeeierens ansvar at hunden disponerer kreftene sånn at hunden kan arbeide glad og fornøyd også på slutten av turen.

Bør kløvhunden gå i bånd? Hvis den tusler i nærheten og det ikke er båndtvang så kan den gjerne gå løs. Ja, ofte er det mest praktisk for deg og klart mest trivelig for hunden å ikke bruke kobbel. I så fall bør hunden likevel kobles i nedoverbakker, siden kløven da må holdes igjen for ikke å overbelaste hunden og/eller tippe framover hundens hode. Koble også hunden i tilfelle dere kan møte andre hunder og dyr. Når hunden bærer kløv er det ikke like enkelt for den å kommunisere med andre hunder og heller ikke å komme seg unna noe den er redd.

Å svømme med kløv kan også være vanskelig. De første metrene gir kløven god oppdrift, men deretter trekker den hunden nedover. Og sakene i kløven blir våte. Sjøl bruker jeg kobbelet på den måten at jeg har en tre- fire meter lang line med klipskrok i hver ende. Den ene kroken fester jeg i halsbåndet, den andre i ringen bakerst på kløven. Og så holder jeg midt på denne lina. Når jeg har behov for å lede hunden til en bestemt side av en sti, et tre eller en stein, så har jeg kontakt med halsbåndet. Det er håpløst å styre hunden med lina som er festa bak på kløven. Kløven velter over på sida. Så vanligvis er halsbåndet riktige festepunkt. Men i nedoverbakker flytter jeg hånda på lina, sånn at jeg kan holde litt igjen på kløven med den delen av lina som er festa bakerst. Dermed gir ikke presset fra kløven noe ubehag. Som regel går hundene mine med slakk line, hvor jeg legger lina i den åpne kroken i hundekjørerbeltet som jeg alltid har på meg på tur. Det er trivelig avstressende vandring, og muligheten for å slenge litt med armene å klø seg på nesa ved behov.

Men så spør du om du bør gi schäferen din tilleggsfôr! Og svaret er at mens en storvokst hund fremdeles er i vekst er det sikrest at den holdes i tynneste laget. Da vokser den langsommere, med mindre risiko for å utvikle eventuelle leddproblemer den kan være disponert for. Sjøl om hunden vokser seinere, blir den like stor til slutt. Hunden din skal være særdeles mager og blass i pelsen for at du skal bekymre deg for at den er for tynn. Men la en veterinær kikke på hunden dersom du er i tvil. På den annen side har hunden din godt av rå, friske slakterester. I så fall må du gå ned på tørrfôrmengden, og for eksempel gi et par hundre gram slakterester som daglig tilleggsfôr. Lykke til videre!

Jan Vidar Dahle