Kommentar ang. vitamintilskudd

Hei!
Jeg reagerer på et råd du har gitt: «Dersom du vil kan du gjerne tilsett ølgjær og C- og E-vitaminer, siden disse bare skylles ut om det blir for mye av dem.»

B-vitaminer (ølgjæren) og C-vitaminer er vannløslige og et evt overskudd vil skilles ut med urinen (at det er en unødig belastning på nyrene får nå være så) MEN, E-vitamin er et fettløslig vitamin og et evt overskudd vil lagres i fettvev i kroppen. Det skal rett nok en god del til før nivået blir toksisk, men det går ikke an å bare pøse på, da er faren for forgiftning reell.

Svar fra Jan Vidar Dahle

Takk for presiseringen.

At tilsetning av normale eller en dog store doser B- og C-vitaminer skal belaste nyrene i usunn grad er neppe tilfelle. Dette er trygt. Bare spør veterinæren din, eller en lege, om du ikke tror meg. Påstanden min om B- og C-vitaminer var tilnærmet ordrett sitert fra veterinærprofessor Anders Strande (Spektrum Forlag, 2000) – og er ellers heller ikke omstridt, så vidt jeg kjenner til.

Når det gjelder E-vitaminer (tocoferol), har du selvfølgelig rett. Hundekjørere blir forresten anbefalt å tilsette 400 IU (internasjonale enheter) per dag per hund, i tillegg til vitaminene som allerede er i fôret (blanding mellom tørrfôr og kjøtt/innmat). Grunnen til at jeg nevnte at E-vitamintilsetninger er uten risiko, er at dosene i så fall må være langt høyere enn dette, noe som neppe er en aktuell problemstilling. I følge professor i veterinærmedisin, Anders Strande, er selv dagsdoser på ti ganger dagsbehovet helt uskadelig!

E-vitaminer motvirker harskning, og kan derfor være aktuelt å tilsette når man fôrer med mye kjøtt. Også fordi harskt fett forbruker E-vitamin. I forskningen på langdistanse sledehunder har det vist seg at dosene med 400 IU E-vitaminer gir minsket risiko for stivhet og altså bedre utholdenhet og velvære. Det ble for tre år siden også konstatert svært lave konsentrater av E-vitamin i to sledehunder som omkom av uspesifiserte årsaker, noe som førte til at en rekke veterinærer og forskere, med Arleigh Reynolds i spissen, anbefalte dagsdoser på 400 IU i tillegg til de ordinære dosene, som en sikkerhetsforanstaltning.

Blant mennesker har det de siste årene vært mye fokuser på C- og E-vitaminenes «antialdringsegenskaper». Tidligere het det seg at siden hunden selv lager vitamin C (askorbinsyre) fra glukose, trenger den ingen tilsetninger. I dag er vi ikke lenger så sikker på dette, særlig ikke dersom hundene er spesielt aktive. Og siden nyrene skiller ut vitamin C svært raskt og lett, er det heller ingen risiko forbundet med å gi ekstra tilskudd. Noen gjør det altså av ”føre-var-prinsippet”. Skal man gi tilskudd av C-vitamin bør preparatet være syrenøytralt (for eksempel C-Flex eller C-long) for å unngå irritasjon av tarmen og for å få en langsommere utskillelse. Ellers må C-vitaminet gis flere ganger dagen om hunden skal gjøre seg nytte av dem.

Selv gir jeg ett multivitamintilskudd, som også inneholder tilskudd av kalsium og fosfor, til mine egne hunders kjøttbaserte diett, og i anbefalte dagsdoser, verken mer eller mindre. Å gi flere multivitamintilskudd er helt galt, det samme er for høye doser. Bare i tilfeller med spesielle pels- og appetittproblemer kan det være aktuelt i gi ekstra tilførsel av B-vitaminer. Og for hunder som trenes svært hardt liker noen å gi ekstra tilskudd av antioksidantene E- og C-vitamin, noe som i hvert fall ikke er skadelig.

Det har også vært nevnt i et tidligere spørsmål om ikke det er bedre å gi hunden naturlig og variert kost, bestående av for eksempel både kjøttfulle, rå bein og en del moste frukt- og grønnsaker kanskje kombinert med egg. Og svaret er selvfølgelig at dette ofte vil være det perfekte, og at det i så fall ikke er behov for kunstige vitaminpreparater i det hele tatt. Jeg har tidligere nevnt at rødreven har en pels- og tannkvalitet jeg ikke har sett hos noen hund, og at den for det meste spiser hele mus, med både hår, bein, kjøtt, fett og halvfordøyde planterester. Jeg tror ikke vi mennesker kan lage et hundefôr som overgår naturlig mat. Det er tross alt naturlig mat hundedyrene er tilpasset. Alt annet blir forsøk på å lage erstatninger.

Jan Vidar Dahle