Vi har en hund med store hudplager. For å si det sånn har vi nå prøvd det meste (allergisprøyter, homøpati, hypoallergifôr…) i samråd med dyrlegen, og det eneste vi ser noe virkning av er kortison. Vi kjenner selvfølgelig til bivirkningene ved denne medisinen, og prøver å gi en så lav dose som mulig da hunden må ha kortison hver dag. Hvor mange mg pr kg ansees som mye – normalt – lite? Vi merker foreløpig ikke noe til bivirkninger enda, kanskje litt øket drikkelyst. Hvor lenge kan en hund bruke kortison før man merker noe til verre bivirkninger og hva skal vi se etter? Vi ønsker selvfølgelig ikke at hunden vår skal lide på noe vis og er forberedt på at vi må avlive den den dagen kortisonen ødelegger mer enn den hjelper. Vi er uansett glad for at kortison finnes ellers hadde hunden vår vært avlivet for lenge siden.
Kortison
Svar fra Veterinær Cecilie Strømstad
Hei!
Hva som betegnes som høye og lave doseringer av kortison, vil avhenge av flere faktorer, ikke minst av hva slags tilstand man behandler. For en hund med store hudproblemer kan det være helt nødvendig å sette hunden på doser så høye som 2 mg/kg 2 ganger om dagen innledningsvis, men med gradvis redusering. Som oftest ønsker man på sikt å få langtidsbrukere av kortisom over på en dosering annenhver dag. Dette fordi dette synes å være den mest skånsomme metoden i forhold til belastning av fex lever. I tillegg forsøker man også ofte å benytte en kombinasjonsbehandling på ulike hundpasienter. Man kombinerer da kortison med bruk av antihistaminer. Man ser da som oftest at man kan gi lavere kortison-doser som en følge av denne kombinasjonen (fex 0,25 mg/kg daglig eller evt annenhver dag).
Men jeg synes ikke dere skal henge dere for mye opp i generelle doseringer av kortisonen. Doseringene er som sagt avhengig av så mange ulike faktorer. Det viktigste må være å finne en dosering som fungerer for akkurat denne hunden, uten å gi for mye bivirkninger. De bivirkningene hundeeieren som oftest observerer, er økt drikke- og tisselyst, samt økt appetitt. Hunden legger dessuten lettere på seg og kan bli noe slappere enn vanlig. De mer alvorlige bivirkningene om fatter svikt i indre organer, først og fremst lever, samt forøket blødningstendens. Det er vanlig å ta jevnlige blodprøver av hunder som står lenge på kortison.
De doseringene jeg hittil har nevnt, dreier seg om kortisontabletter. Men det finnes også ulike medikamenter i sprøyteform. Noen ganger er det aktuelt å velge langtidsvirkende sprøyter med kortison (fex Kenakort eller Depo-Medrol) fremfor daglige doseringer med tabletter. Dette blir en vurderingssak i hvert enkelt tilfelle.
Hilsen
veterinær Margareth B. Hals
Tromsdalen Dyreklinikk