Kanskje jeg stiller et spørsmål «alle» vet svaret på allerede, men. Jeg har lest her og andre steder at kylling og høner i rå form er god hunde mat. Men både min far og svigerfar steiler når jeg sier dette og sier at kyllingbeina vil rive hunden opp innvendig og at han vil dø av det. Har de tatt feil i alle år?
Kylling
Svar fra Jan Vidar Dahle
Rå, hel kylling er noe av det aller beste du kan gi hunden, med alle de ingredienser hunder har bruk for. Og på grunn av de myke, sikre bena i kyllingen får også hunden i seg nødvendig kalsium i tillegg til god tannpleie.
Det er også mulig å kverne opp hele kyllinger, for deretter å fryse denne deigen ned i porsjonsstykker og servere halvveis opptint.
Misforståelsen om kyllingbenas farer skyldes at hunder har spist rester (bein) av grillet, stekt eller kokt fugl. Da blir bena harde, og knekker i nålespisse biter. Særlig er det oppvarma kyllingbein og alle typer koteletter som fører til problemer av denne typen. De fleste fraråder å gi ben som har vært oppvarmet, selv om mange hundeeiere ikke har opplevd problemer med dette.
Veterinærer jeg har snakket med som fraråder å gi naturbein til hund, har i nesten alle tilfeller rett og slett ikke tenkt over forskjellen mellom rå og stekte/kokte bein. De få som er bevisst denne forskjellen, og som likevel advarer, mener at det er greiest å være på den sikre siden.
Det ironiske her er at jeg i få tilfeller har hørt veterinærer advare mot bruk av tørrfôr, selv etter å ha utført flere operasjoner på grunn av mage-/tarmdreining. Dette til tross for at vi nå antar at det er store måltider tørrfôr som ødelegger magesekkens fleksibilitet og gir slik risiko.
Veterinærer selger i dag tørrfôr av ulike merker og kvaliteter. Altså stikk i strid med etiske retningslinjer for annet helsepersonell, som jo anbefales å operere uavhengig av enkteltaktører i legemiddelindustrien. Etter min mening burde de slutte med å ha økonomiske interesser i salg av spesielle tørrfôr, og heller selge og anbefale rå, saftige kjøttbein.
Jan Vidar Dahle