Hei.
Rottweiler-tispa vår på 11 mnd har stort sett fått tørrfor fram til nå. Av og til så får hun litt vom med tørrforet, men det har bare vært ment som apetittvekker da hun elsker det. I det siste har det vært litt smått med spising – uinteressert osv. Jeg har derfor med stor iver lest alle dine svar om hva som VIRKELIG er best for hunden – rått kjøtt osv. Jeg lurer bare på: rå kylling f.eks….man hører jo hvor viktig det er for oss mennesker å steke kylling helt pga salmonella f.eks. Gjelder dette ikke for hundene? Vi er ferskiser, så unnskyld om vi spør litt teit.
Kylling – rått!
Svar fra Jan Vidar Dahle
Akkurat salmonella er naturligvis et problem i de tilfeller kjøtt er infisert med denne bakterien. Normalt har dette ikke vært et stort problem i Norge. En del veterinærer har spekulert over om de aller fleste hunder allerede huser en beskjeden koloni salmonellabakterier, og at de tåler dette så sant de ikke utsettes for store påkjenninger. I hundekjøringsløp ser vi for eksempel at hunder tåler salmonella og andre bakterier heller dårlig, selv om de har tålt dem bestandig under normale treningsforhold. Av samme grunn ser vi at få hunder har problemer med dårlig rengjort fôrskål, mens vi i distanseløp ser at bakterier fra dårlig rengjorte bøtter og skåler virkelig skaper trøbbel for hundenes fordøyelse.
Og hva blir da konklusjonen? Sannsynligvis trenger du ikke tenke på salmonella i det hele tatt. Oppvarming kverker både «snille» og «slemme» bakterier, akkurat som oppvarming også forandrer og forringer proteinene som bygger opp en hund. Alt i alt skal det mye til før det er gevinst ved oppvarming, selv om det kan være greit å varme opp kjøtt og fisk man er usikker på.
Hunder som går i skogen, og det fortjener jo alle hunder å gjøre, får nok i seg et og annet du ikke ville likt å møte øye til øye i et mikroskop. Som regel går det bra.
Jan Vidar Dahle