Jeg har en veldig finspist hund. Hun går lei alt av tørrfôr like etter vi har fått det i hus. Det er faktisk de billigste fôrene som hun syns er best.. og gjerne det hun fikk eksem av. Hun spiser all maten om hun får ris og annet oppi…hun syns bare tørrmat smaker elendig.
Derfor har jeg besluttet å samle mest mulig informasjon sånn at jeg kan lage hennes mat selv.
Uheldigvis finnes det ingen slakter i Halden. Men jeg vet at butikkene på andre siden av grensa parterer dyrene selv, og det kan jo være rimeligere.
Det jeg lurer på egentlig er hva nøyaktig jeg skal gi henne. Har lest lever, innvoller, kjøttfulle bein, egg, overkokt ris og pasta, havregrøt, fisk, olje, tran, vom, tørrfisk, og grønnsaker.
Hvor mye bør jeg gi henne hver dag. Hvilke ting er viktigst at hun får i seg. Og er det noe hun bør spise hver dag? Hvordan skal jeg bygge opp kostholdet hennes? Jeg leste at jeg kan gi kyllingvinger med skinn rå, men er det ikke kyllingben man alltid har sagt er farlig for hunder? og angående fisk, skal den gis hel etter den er kokt? eller i deler? og skal ben fjernes? og i såfall hvilken småfisk egner seg.
Har tilgang til fisk i vann, og eget produsert lamme og sauekjøtt. Kanskje også kaninkjøtt. Ville kaniner være godt?? Må det da være kaniner som er beregnet på menneske mat(ala hvit landkanin og belgisk hare) eller kan det være f.eks dvergwedder.
Det jeg trenger informasjon om er hvordan og hva hun skal spise til måltidene.
Og hvordan moser jeg grønnsaker helt. Skal de være rå? Noen type maskin eller lign man kan få kjøpt? food prosessor??
ps: Jeg har en Golden Retriever tispe på 1 år.
Hennes mor er like finspist.
Med vennlig Hilsen Tonje S
Svar fra Jan Vidar Dahle
Når det gjelder finspistheten er den som regel tillært, selv om det selvfølgelig er stor forskjell på hundene her. Uansett er det sjelden hva vi fôrer med som avgjør appetitten, men hvordan vi fôrer. En småspist hund bør kun få ett måltid døgnet, og ingenting mellom måltidene. Fjern fôret etter få minutter dersom hunden ikke er interessert. La den så gå uten mat ett døgn. Prøv så igjen. Gjennomføres dette konsekvent, og hunden bare får ha maten framme så lenge den jafser i seg uavbrutt, så pleier det å skje saker og ting med matlysta.
Ellers spør du en rekke gode spørsmål om fôring med naturlig mat. Årsaken til at du er inne på noe vesentlig her er ikke alene fordi naturlig mat smaker bedre, men fordi det er sunnere. Hvis du hovedsaklig gir rått kjøtt med bein, så er du trygg. Moste grønnsaker og stivelse (velkokt ris, pasta, havregryn) er kun et supplement. Det er kjøttfulle bein, alltid rå, som er det essensielle. Innmat og muskelkjøtt er hundens hovedmat, kombinert med rå bein. Gir du i tillegg egg nå og da, får hunden alt den trenger. Egga kan være rå, gi skallet også, men eggehviten tas best opp om den er kokt litt. Selv velger jeg derfor lettkokte egg.
Hvilke bein som er usikre? Kokte bein! Dessuten kan også bein fra eldre dyr være tyngre å fordøye, men dette er sjelden noe problem. Ribbein fra større dyr kan sette seg fast mellom tennene i ganen, og da er det bare å løsne dem. Store lårbein fra eldre dyr kan resultere i ei løsna fortann hos de grådigste hundene – ingenting å snakke om. Det er kokte bein som er problemet. Kokte og stekte bein blir harde og løsner i blant i spisse biter som kan perforere tarmen eller sette seg fast. Hvilket dyr beina kommer fra har lite med saken å gjøre. Misforståelsene omkring dette med bein skyldes at folk har gitt kokte bein. Kokte kyllingbein er for eksempel livsfarlige for hunden, mens rå kyllingbein er utmerket hundemat. Kyllingvinger med skinn og bein er nær det perfekte hundefôr, og gir du kun en eneste ting, så er dette antakelig det beste du kan gi.
Hunder har levd av kjøttfulle bein i 14 000 år. Det er en velprøvd fôrresept vi snakker om. Tørrfôr er noe helt nytt, og har sammen med utstillingsavl vært en ren katastrofe for hundenes helse.
Fisk er ikke like velegnet som kjøtt, men er atskillig bedre enn noe tørrfôr. På grunn av parasitter (innvollsorm) bør fisken enten kokes eller fryses i under 20 minusgrader i minimum 10 døgn. Små ferskvannsfisk er best og gis hele og usløyde, mens større fisk med fordel kan males opp.
Hvilken kjøkkenmaskin som moser opp frukt og grønnsaker best vet jeg ikke. De som lager juice skal være ideelle. Egentlig greier ikke hunder å fordøye frukt og grønnsaker i særlig grad, og juicen kan du trygt drikke selv og heller la frukten i bunnen være hundemat. Poenget er vel at desto mer most grønnsakene er, jo bedre kan hundemagen gjøre seg nytte av dem.
Vennlig hilsen
Jan Vidar Dahle