Lever/fisk

Jeg har en liten Gordon Setter som nå etter å ha lest boken «Give your dog a bone» og sidene på Canis.no, har lagt om kostholdet fullstendig. I et brev så jeg at du advarte mot rå lever. Hvorfor det? Er den fin å gi kokt eller ikke i det hele tatt? Leste også i et innlegg der du sa at fisken bør gis ett oppkok og andre innlegg anbefaler du rå fisk, jeg blir litt forvirret.

Svar fra Jan Vidar Dahle

Jeg advarer selvfølgelig ikke mot rå lever, men mot å gi så mye at hunden får løs mage. Bare det. Rå lever er en viktig bestand i virkelig god hundemat. Å koke kjøtt eller innmat bør du selvfølgelig ikke gjøre. Da reduseres næringsverdien, fordøyeligheten og smaken.

Hvis hunden din vil ha rå fisk, så gi den rå. Mange hunder liker den derimot bedre kokt. Fisk du fisker selv bør være dypfryst ti dager eller mer for at mulige innvollsparasitter skal være uskadeliggjort (hvis du gir den rå). Koking gjør samme nytten som dypfrysing. Mange gir fisk rått uten å ha problemer med det. Selv gir jeg alltid laks rått (bare kjøttet, skinnet og beina, ikke innvollene). Men røye, som jeg gir hundene mine mye av, gir jeg et oppkok fordi de liker den best slik, og fordi jeg gir røya usløyd, med innmat som kanskje kan ha parasitter.

Til din og andres forvirring: Det er ingenting som heter «skal» her. Hunder er forskjellige, og rådene om fôring er basert på erfaring og på en forskning som ikke bestandig er entydig, ikke på absolutte fasiter. Vi vet for eksempel svært mye om gjennomsnittlig næringsbehov hos familiehunder. Vi vet mindre om mer aktive hunder. Det har ikke vært forsket like mye på dem. Og ulike råvarers næringsverdi i ulike deler av verden vet vi heller ikke alt om. Sunn fornuft har ennå sin plass 😉 .

Generelt så er all hundemat best å gi rå. Men så fins det noen grunner til at det kan være en fordel å koke enkelte varer. Enten for å øke fordøyeligheten (eggehvite, kornprodukter/stivelse) eller for å øke smakeligheten.

Jan Vidar Dahle