Lite morsmelk.

Jeg har mistanke om at det begynner å bli lite melk hos tispa. Valpene er ikke mer enn 6 dager gamle, så derfor håper jeg så inderlig å få beholde melka lengre. Har prøvd med havrevelling, buljong m. eggeplomme og div. men hun har ikke lyst på dette. Det eneste som har smakt er rå karbonadedeig, av dette som skal være bra for melken. Har du noen nye råd til meg?

Svar fra Veterinær Cecilie Strømstad

Hei!

Jeg er ikke helt sikker på hva du spør om – om det er fôringsråd eller noe annet, så jeg prøver å svare, og så får du komme tilbake til meg med flere spørsmål hvis du ikke har fått svar på det du lurte på.

Det er ofte rundt 5. dagen at tispens melkeproduksjon virkelig kommer i gang. En forutsetning for dette er at tispen er i positiv energibalanse – dvs at den spiser nok! – og at valpene dier slik at produksjonen stimuleres. Ikke alle tisper produserer nok melk, noen ganger kan det være de har en infeksjon – enten i juret eller ellers i kroppen. Ta temperaturen hennes (den skal være mellom 38 og 39) og kjenn gjennom juret (det skal være mykt og jevnt). Finner du noen avvik tar du henne til veterinær.

Fôr til diegivende tispe skal optimalt inneholde mye fett og proteiner, men spiser hun dårlig er noe mat bedre enn ingen mat! Hvis ikke tispen er i form, kan matlysten være nedsatt – og så blir formen enda dårligere. Her er noen tips til næringsrik mat: Kokt lever – ikke for mye, det gir for mye A-vitamin, men litt er flott – og kraften kan du blande med tørrfôret hennes. Alle former for kjøtt, fisk og egg er flott – fet fisk er best! Kok gjerne en «gryte» med noen grønnsaker – bønner er proteinrike – og ris og server lunkent. Av ferdig fôr er alle typer fôr beregnet på rekonvalesens greit – gå til din veterinær og få råd.

Dersom moren har lite melk, kan det gå ut over valpene. Sjekk at de legger jevn på seg, er runde og faste å ta i, at de er rolige, og at de er aktive når du tar dem opp. Hvis ikke valpene er slik, er det viktig å gi tillegg.

Hilsen fra dyrlege Cecilie Strømstad