Jeg har tenkt å gå over til mer naturlig mat til mine 2 cavalierer, og vil gjerne bruke et av disse ferdige forene. Jeg har prøvd Vom og hundemat sitt og synes det fungerer greit. Etter som jeg har forstått skal kjøttet helst ikke være kokt, allikevel ser jeg at du framhever Norwegian Polar sitt som et bra for, selv om det er kokt. Kan du forklare litt hvordan det virker?
Jeg prøvde å komme inn til www.troll.no som du sendte link til i et svar du nylig gav. Da kom jeg til et utenlandsk datafirma i stedet. Kan du sjekke linken og sende den på ny, for det er veldig greit med litt boksemat til ferie osv?
Jeg lurer og på om mine cavalierer, som hovedsakelig er selskapshunder, selv om de går litt agility, har behov for en annen sammensetning av kosten enn f.eks. dine trekkhunder?
Håper du kan svare litt på det, for det er interressant å vite mest mulig, synes jeg.
Svar fra Jan Vidar Dahle
Kokte naturlige, gode råvarer er selvsagt bedre enn kokte råvarer av dårligere kvalitet. Derfor svarte jeg at fôret du nevner er bedre enn tørrfôr. Rått kjøtt er desto bedre for hundens fordøyelse og næringsopptak, men har også ulemper. Lav holdbarhet er den viktigste ulempen med rått kjøtt. Den nestviktigste er at bakterieutviklingen går berserk om man ikke passer på og at lagring kan være vanskelig (fryser med lavest mulig temperatur er best, og mange vil jo ikke ha fryseren sin full av hundemat…).
Linken til Troll var feil, dessverre. Den skulle være www.troll-hundefor.no .
Mine trekkhunder har bare de samme behovene som dine hunder om sommeren, når varmen gjør at jeg ikke kan trene dem like mye som ellers. Da er kaloribehovet likt, i likhet med behovet for vitaminer og mineraler. Når hunder utsettes for mye stress (husk at stress ikke trenger å være negativt), så øker behovet for proteiner, fett og noen næringsemner. Og aller viktigst: Behovet for vann øker. Stress kan være økt fysisk aktivitet, svangerskap, diegiving, lavere temperaturer (for hunder som bor ute), høyere temperaturer osv.. I praksis har hundekjørere flest funnet ut at om de kan greie seg med hovedsaklig tørrfôr om sommeren, er det svært vanskelig å bare øke tørrfôrmengden når matbehovet øker. Det virker som hundemagene ikke greier det store volumet og alle karbohydratene. Mine hunder spiser vanligvis to til tre ganger mer enn en familiehund av samme størrelse. I løp spiser de fire til seks ganger mer, og da kan vi nesten ikke bruke tørrfôr. Men løp er unntaket, selvfølgelig, bare noen dager nå og da om vinteren. I løp trenger hundene så mange kalorier at vi gir fettrikt kjøtt først og fremst, og ikke bekymrer oss så mye for vitaminer og mineraler. Men i det daglige må næringsbalansen stemme godt. Hvis vi «bommer» med fôringa ser vi resultatet umiddelbart, hundene får dårligere utholdenhet og lengre tid på å komme seg etter aktivitet. Derfor er hundekjøring spennende for mange som er interessert i fôring. Resultatene er mer målbare, og feil veldig synlige.
Det vi hundekjørere gjør når hundene våre trenger mer mat, er å bare øke med kjøtt, innmat og fett. Du kan ikke gi så store mengder fett til dine hunder, siden de da blir mette og velnærte uten at de har fått i seg nok vitaminer og mineraler. Det du derimot kan, om du vil, er å gi først og fremst kjøtt til hundene dine, rått er best, men kokt er også bra. Da blander du bare inn et vitamin- og mineraltilskudd som gir perfekt næringsbalanse, eller så kan du supplere med rå bein noen ganger i uka, som både gir mineraler og tannpleie. Mange hundekjørere er også svært nøye med at hundene får en liten leverbit daglig, for eksempel kalvelever. Den er svært vitaminrik og gunstig for hunder. Men begynn forsiktig, for at ikke hunden skal bli løs i magen.
Dette var bare noen betraktninger. Du må selv velge og finne ut hvor nøye du vil være. Det fins mye god hundemat: Kjøtt, innmat, rå kjøttbein, litt kokt ris, lettkokte egg (eggehvite trenger oppvarming for å bli godt fordøyelige for hunder), laks…, og det fins mange gode tilsetninger som mange har stor tro på: Ølgjær, litt maisolje nå og da, hvitløk…
Og mange syns det er praktisk å blande halvt om halvt kjøtt og tørrfôr, og dessuten gi restene fra middagsbordet. Bare man holder hunden slank hele tida, slik at de holder seg friske, greier å regulere sin egen temperatur (overvektige hunder greier ikke dette, og har det ofte forferdelig vondt) og får leve lenge, så er det mye matavfall som fungerer bra som hundemat.
Jan Vidar Dahle