Vi har en Dachstispe som skal parres nå snart. Hun fikk synlig løpetid på søndag, men vi mistenker at den kan ha begynt så smått på fredag.
Den utvalgte hannhund befinner seg 7 timer med bil unna, og vi vil derfor teste henne hos veterinær før vi drar av gårde. Når kan dette gjøres? Hvor nøyaktig er en slik test, og hva kan vi få svar på?
Vi tenker også på å få tak i en «testhann» som kan snuse og sjekke reaksjonen hennes.
Har du generelt noen gode råd i forbindelse med å finne optimal fruktbarhet?
🙂
Hilde
Svar fra Veterinær Cecilie Strømstad
Hei Hilde!
Det er lurt å kontakte tispens oppdretter og få informasjon om hva som er normalt parringstidspunkt hos tisper i nærmeste familie. Tenk også tilbake til tispens tidligere løpetider – når sto hun da? Testingen bør begynne noen dager før du forventer at hun er klar.
Både eggceller og sædceller har lang «holdbarhet» – så som regel går det bra hvis man ikke bommer med mange dager.
Det er fire gode måter å teste på:
Se på tispens adferd, når begynner hun å bli virkelig interessert i andre hunder, stiller seg opp og bretter halen til side? Hun gjør vanligvis det et par dager før eggløsning – og noen ganger kan det være nok. Har du egen hannhund, kan du ta ham i bånd og la ham snuse på henne og se hvordan hun reagerer.
Det andre du kan se på er en erfaren hannhunds adferd – de fleste hannhunder er mest interessert i «rett tid» hvis de har parret mange tisper, og mindre interessert når det er for tidlig.
Så kan veterinæren hjelpe deg med undersøkelse av hunden, utstryk eller blodprøver:
Utstryk fra skjeden vil ved hjelp av cellebildet kunne vise deg hvor i løpetiden tispen er, om eggløsning er nær forestående, eller om det har skjedd.
Blodprøve for å måle progesteron er det sikreste, fordi det viser med stor nøyaktighet når eggløsning skjer. Blodprøven sendes til et laboratorium, og kan ta noen dager hvis det er langt bort. Dette er den sikreste måten, og brukes når man skal inseminere med frossen sæd fordi det da er så veldig viktig å treffe rett tid fordi sædcellene er mindre holdbare etter frysing.
Det finnes nå også en hurtigtest for blodprøven, den er ikke like nøyaktig, men forteller om parringstidspunktet er nær forestående, er der, eller om det er for sent……
Dersom begge de blivende foreldre er unge og friske (eldre hannhunder har ofte dårligere sædkvalitet, og da er det viktigere å «treffe rett»), er det ofte nok å observere selv hvis du er erfaren og vet hva du skal se etter. Er du usikker, så ring din veterinær og hør hva de kan hjelpe deg med!
Lykke til med parring og valper!
Veterinær Cecilie Strømstad