For ca 4 uker siden fikk min 9 mnd gamle schæfer-frøken sin første løpetid. Hun blødde 3-4 dager, men etter det så jeg ikke noe mer til det. De fleste hannhundene mistet også interessen etter ei ukes tid. Tenkte at det varte så kort tid denne gangen fordi det var hennes første. Men lørdag kveld så kom det plutselig tilbake. Hun lekte med en hannhund dagen før, men han var ikke så voldsomt interessert, prøvde seg litt men ikke slik de vanligvis gjør overfor tisper med løpetid.
Hva kan det komme av at løpetida plutselig kom tilbake?
Vi var på skitur på lørdag, gikk vel ca 7-8 km. Siden hun er så ung, så skal hun jo ikke dra. Men fordi det var mye folk, barn og andre hunder der vi gikk, kunne jeg ikke ha henne løs, så jeg gikk med henne i vanlig leiebånd og sele. Vanskelig å unngå at hun ikke drar. Hun dro litt i oppoverbakkene og på flatene, men ikke særlig mer enn hun vanligvis gjør når vi går tur og hun er i bånd. Hun dro heller ikke mer i oppoverbakkene enn at de vi gikk sammen med klarte å holde følge. Hun virket heller ikke spesielt sliten når vi kom tilbake, hun pleier å få en del mosjon og leker og springer også ofte med andre hunder. Kan det likevel hende at hun kan ha overanstrengt seg, og kan det ha ført til at løpetida plutselig dukket opp igjen?
Hvordan skal jeg unngå at hun trekker når vi er på skitur, og hun ikke har mulighet til å gå løs?
Når kan hun så smått begynne å trekke? F.eks på flatmark på skitur hvor jeg går og ikke bare lar meg bli dratt? Jeg veier ca 55 kg.
Takknemlig for svar.
Christine
Svar fra Veterinær Cecilie Strømstad
Hei Christine!
Til spørsmålet om løpetid:
Det er ikke uvanlig at første løpetid kan være akkurat slik du beskriver – noen dagers løpetid, så en pause, og så kommer en periode til med løpetid. Hos enkelte voksne hunder kan det også være slik, men det er vanligere ved første løp. Dersom dette forstsetter, og hun får en pause og så en tredje blødning vil jeg anbefale at du får henne undersøkt hos veterinær.
Det er en utfordring å ha en valp med på skitur! Jeg kopierer svaret jeg ga til en annen som stilte samme spørsmål:
«Det er et vanskelig dillemma du presenterer!
En så ung hund bør nok ikke trekke – har du en veldig elastisk strikk og passer på å holde følge med henne kan du unngå det, men det er ikke lett å få til. Du kan også lære henne å ikke trekke, men det er kanskje ikke et godt alternativ siden du sikkert vil hun skal trekke senere?
Det beste er at hun er løs, slik at hele belastningen er hennes egen vekt. Lange nedoverbakker kan du gjerne bremse litt så hun ikke løper så fort at hun skader seg (det ser jeg på som en større risiko enn belastningen!)
Uansett hva du velger, er det viktig at turene ikke er for lange, og det er viktig at du øker turenes lengde etter hvert. Hvis du skal på en lengre søndagstur, kan du gå noen kilometer for så å ta en god pause. Husk dekken og varmt liggeunderlag til hunden, og godt med drikke! »
Det kan være lurt å vente til hun er røntget i hofter og albuer før du belaster henne eller lar henne bevege seg mye i løs snø!
Hilsen fra veterinær Cecilie Strømstad
AlternatiVet
Dyreklinikken for hund og katt
www.alternativetdyreklinikk.no